Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Lidé mohou vlastním půstem podpořit strádající na Blízkém východě

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 30. října 2014 9:38
Lidé mohou vlastním půstem podpořit strádající na Blízkém východě

Ilustrační foto
Autor: Flickr.com / Ian Muir / Creative commons

Praha - Podpořit strádající obyvatele Blízkého východu mohou ti, kdo se v pátek 31. října připojí k výzvě České biskupské konference (ČBK). Jmenuje se Nejím, aby mohli jíst - den pro Blízký východ. Lidé napříč vyznáními a životními přesvědčeními jsou v ní pozváni, aby se ten den postili či něčeho zřekli. Ušetřené peníze pak mohou poslat prostřednictvím některé z humanitárních organizací lidem na Blízkém východě, kteří jsou zasaženi konflikty, zejména pak postupem Islámského státu, sdělil dnes ČTK mluvčí ČBK František Jemelka.

"Pojďte se s námi postit. Co ušetříme, pošleme na Blízký východ, kde se lidem nedostává ani základních potřeb k životu," vyzývá k osobní iniciativě kardinál Dominik Duka.

ČBK se odvolává na poslední informace Úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN, podle nichž bylo pouze v Iráku od letošního ledna 2014 vysídleno 1,8 milionů lidí. Odhadem 2,8 milionu lidí potřebuje potravinovou pomoc a 800.000 jich naléhavě potřebuje pomoc s ubytováním. V Iráku dále 1,26 milionu lidí potřebuje pomoc s přípravou na zimu. Poskytnutí zimních balíčků, jako jsou například teplé oblečení, zdravotní služby nebo jídlo, je kriticky důležité, uvádějí autoři výzvy.

"Masakry a únosy prováděné Islámským státem poskytují otřesné důkazy o tom, že severním Irákem se žene vlna etnické čistky proti menšinám,“ uvedla Donatella Roveraová ze společnosti Amnesty International u příležitosti publikování souhrnné zprávy o situaci v zemi. Podle lidskoprávního hnutí extremistické ozbrojené skupiny zahájily systematickou kampaň čistek vůči etnickým a náboženským menšinám, včetně masových vražd, únosů, sexuálních útoků či násilných konverzí.

Prostředky, které lidé v rámci iniciativy ušetří, mohou poslat na Blízký východ skrze některou humanitární organizaci, například Charitu ČR (sbírka na Sýrii) nebo Člověka v tísni (SOS Sýrie). Je také možné využít vyhlášené kostelní sbírky, uvedl Jemelka.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 87)