Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

CVVM: Církve jsou zdaleka nejméně důvěryhodnou institucí, mírně si pohoršily

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 1. listopadu 2014 21:05
CVVM: Církve jsou zdaleka nejméně důvěryhodnou institucí, mírně si pohoršily

Důvěra v církve je nízká již řadu let (graf z roku 2014).
Autor: CVVM / Vít Luštinec / Christnet.cz

Praha - Nejméně lidé důvěřují církvím, věří jim jen 24 procent Čechů, vyplývá to z výsledků zářijového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Proti březnovému průzkumu si navíc ještě mírně pohoršily. Největší důvěře mezi vybranými institucemi veřejného života se naopak těší armáda a policie. Věří jim 70, respektive 65 procent lidí, což je nejvíce od roku 1993. Rekordně vysokou důvěru mají i soudy, kterým důvěřuje 61 procent Čechů.

Církvím častěji nedůvěřují dotázaní z měst od 5 do 15 tisíc obyvatel a také obyvatelé z Čech, především z jejich severozápadní části, hlavně z Ústeckého kraje. Naopak mnohem častěji jim důvěřují lidé preferující KDU-ČSL a pocházející z Moravy, zvláště pak z Vysočiny. Lidé preferující KDU-ČSL rovněž poněkud více důvěřují i neziskovým organizacím.

Z průzkumu vyplývá, že se zlepšujícím se hodnocením životní úrovně se důvěra ve vztahu k církvím zvyšuje.

K výraznému propadu důvěry občanů k církvím došlo v druhé polovině roku 2012, poté následoval mírný nárůst podílu důvěřujících, který však v aktuálním šetření již nepokračoval. Církve tak nadále zůstávají vnímány hůře, než byly v období před propadem souvisejícím patrně s církevními restitucemi.

CVVM provedlo průzkum v první polovině září formou osobních rozhovorů mezi 1017 respondenty.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)