Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V želivském klášteře plánují na příští rok velké opravy

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 4. listopadu 2014 15:55
V želivském klášteře plánují na příští rok velké opravy

Klášter premonstrátů s kostelem Narození Panny Marie v Želivě.
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Želiv - Kanonie premonstrátů v Želivě připravuje na příští rok celkovou obnovu klášterního kostela Narození Panny Marie. Odborný zásah potřebují mimo jiné některé klenby, boční oltáře i varhany. Restaurovány budou také nástěnné malby, řekl ČTK provisor kanonie Jakub Med. Kostel včetně přilehlého kláštera je národní kulturní památkou.

Na opravy této památky má kanonie podle údajů ministerstva pro místní rozvoj slíbenou dotaci skoro 47 milionů korun. "Je to kompletní obnova kostela, která je vynucena neblahým stavem těch památek," řekl Med. V některých částech je potřeba provést statické zajištění. Problémy s popraskanou klenbou jsou hlavně u severní věže. Restaurátoři se rovněž zaměří na mobiliář.

Jeden z varhanních nástrojů v kostele je už léta nefunkční a jeho barokní skříň je poničená červotočem. Opravy čekají také boční oltáře. "Jak tam léta pronikala vlhkost, došlo k destrukci zvlášť těch jejich spodních částí," podotkl Med. V kostele bude také proveden průzkum barevnosti a výmalby. Budou restaurovány nástěnné malby, vyjmenoval Med další plánované zásahy.

Premonstráti se snaží klášterní areál postupně obnovovat. Minulý rok byly dokončeny opravy barokního ambitu a přilehlých sálů. Na revitalizaci kostela teď získala kanonie dotaci z Integrovaného operačního programu. Konečná cena prací a termíny jejich provádění vyplynou z výběrového řízení na dodavatele.

Starobylý želivský klášter má za sebou pohnutou historii. Kostel byl po požáru počátkem 18. století přestavěn za účasti architekta Jana Blažeje Santiniho. V roce 1950 zrušili klášter komunisté, kteří v něm zřídili internační tábor pro kněze a řeholníky. V letech 1957 až 1992 tam sídlila psychiatrická léčebna. Premonstráti se vrátili počátkem 90. let. Národní kulturní památkou byl klášter prohlášen v roce 2010.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 47)