Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Královéhradecké biskupství oslaví 350 let od založení

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK/red / 9. listopadu 2014 13:38
Královéhradecké biskupství oslaví 350 let od založení

Hradecký biskup znak odhalil při odpolední bohoslužbě v katedrále. Zahájil tak oslavy 350. výročí založení diecéze.
Autor: Diecezehk.cz

Hradec Králové - Před 350 lety, 10. listopadu 1664, vydal papež Alexandr VII. zřizovací listinu biskupství královéhradeckého. Nové biskupství tak nahradilo druhé nejstarší biskupství v Čechách - biskupství litomyšlské. To bylo založeno již v roce 1344 spolu s povýšením pražského biskupství na arcibiskupství a zaniklo za husitských válek v roce 1425.

Sídlem biskupa, kterým je od května 2011 Jan Vokál, je Hradec Králové. Diecéze je územně rozdělena do 14 vikariátů, v jejichž čele jsou kněží - okrskoví vikáři. Ke katolické víře se v diecézi hlásí zhruba 307.000 z 1,255 milionu obyvatel.

Současný biskup při této příležitosti zve věřící z celé diecéze na hlavní pouť do katedrály Svatého Ducha na sobotu 22. listopadu. Jako pozvání vydal pastýřský vzkaz.

"Je to příležitost v modlitbě prožít jednotu Božího lidu v našich krajích a skutečnost, že Krista následujeme jako celistvé společenství místní Církve," píše v něm Jan Vokál.

V současné České republice jsou stále dvě katolické církevní provincie - česká a moravská. Českou tvoří pět diecézí - arcibiskupství pražské a biskupství českobudějovické, královéhradecké, litoměřické a plzeňské. Moravskou pak arcibiskupství olomoucké a biskupství brněnské a ostravsko-opavské.

Nejstarší českou diecézí je arcibiskupství pražské, které bylo jako biskupství založeno v roce 973 z podnětu knížete Boleslava II. Olomoucký biskupský stolec svým obnovením roku 1063 navázal na moravsko-panonskou církevní provincii, tedy na arcibiskupský stolec svatého Metoděje, pravděpodobně existující v letech 880 až 885.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 75)