Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež vyzdvihl zásluhy Jana Pavla II. na pádu Berlínské zdi

Ze světa / vlu / ČTK / 9. listopadu 2014 23:56
Papež vyzdvihl zásluhy Jana Pavla II. na pádu Berlínské zdi

Papež Jan Pavel II.
Autor: Flickr.com / Dennis Jarvis / Creative Commons

Vatikán - Papež František dnes vyzdvihl zásluhy jeho předchůdce Jana Pavla II. na pádu Berlínské zdi a vyzval lidi, aby stavěli mezi sebou mosty tím, že budou otevírat svá srdce. Informovala o tom agentura AP.

František využil dnešního 25. výročí pádu symbolu studené války k tomu, aby se obrátil na všechny lidi dobré vůle, aby podporovali kulturu přátelství a odstraňovali tak všechny překážky, jež stále rozdělují svět.

V rámci tradičního nedělního vystoupení na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu, kde se shromažďují desítky tisíc věřících, vzdal hold všem, kteří se podíleli na tom, aby Berlínská zeď byla nakonec odstraněna. Připomněl přitom podporu, kterou vyjadřoval Jan Pavel II. například hnutí Solidarita v jeho rodném Polsku. Právě Solidaritě se přičítají zásluhy na pádu komunistického režimu v této zemi.

„Před 25 lety, 9. listopadu 1989, padla Berlínská zeď, která dlouhý čas rozdělovala město a byla symbolem ideologického rozdělení Evropy a celého světa. Tento pád nastal nečekaně, ale byl umožněn dlouhým a namáhavým úsilím mnoha lidí, kteří se o to zasazovali a modlili a trpěli kvůli tomu, někteří až k oběti vlastního života. Jednu z hlavních rolí měl přitom svatý papež Jan Pavel II. Modleme se, aby se s Pánovou pomocí a ve spolupráci se všemi lidmi dobré vůle, šířila kultura setkání schopná bořit všechny zdi, které dosud rozdělují svět a nikdy nedošlo k tomu, aby byli nevinní lidé pronásledováni, ba dokonce zabíjeni pro svoji víru a náboženství. Kde je zeď, tam je uzavřeno srdce. Jsou potřeba mosty, nikoli zdi," řekl papež.

František se zároveň modlil za to, aby už nikdy nebyly nevinné osoby perzekuovány a vražděny například kvůli jejich víře. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)