Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Německo si připomnělo 25. výročí pádu Berlínské zdi

Ze světa / kir / čtk/redakce / 10. listopadu 2014 0:19
Německo si připomnělo 25. výročí pádu Berlínské zdi

Ilustrační foto: Kaple smíření v blízkosti bývalé zdi v Berlíně
Autor: Jan Kirschner / christnet

Berlín - Za zvuku Ódy na radost z Beethovenovy Deváté symfonie se dnes večer otevřela "světelná hranice" vedená v místech, kde v centru německé metropole stávala Berlínská zeď. Vyvrcholily tím víkendové oslavy 25. výročí pádu zdi, která byla hlavním symbolem železné opony rozdělující poválečnou Evropu.

Součástí oslav byla i ekumenická bohoslužba v kostele Smíření, který stojí v těsné blízkosti bývalé zdi. Bohoslužby se zúčastnila i kancléřka Angela Merkelová. Kostel Smíření stojí na místě zdemolovaného luterského chrámu, který nechal východoněmecký režim odstřelit 25 let po jeho uzavření. Kostel stál dlouhá léta opuštěn v "území nikoho" v ochranném pásmu zdi na Východě, zatímco domy jeho farníků zůstaly v západní části města.

Účastníci bohoslužby si připomněli více jak 130 lidí, kteří v Berlíně zahynuli při pokusu Zeď překonat.

Celé oslavy byly zakončeny při otevření světelné hranice. Bylo vypůštěno více jak osm tisíc světelných balonků, které od pátečního večera tvořily "světelnou hranici" na patnáctikilometrovém úseku v centru města, kudy kdysi Berlínská zeď vedla. Za hudebního doprovodu berlínského městského orchestru pod vedením světoznámého dirigenta Daniela Barenboima poté začaly stoupat balóny, Od Braniborské brány se "světelná hranice" otevírala oběma směry, než po několika desítkách minut dosáhla nejdelší zachovaný úsek zdi na East Side Gallery a někdejší hraniční přechod na Bornholmer Strasse, kde se před 25 lety poprvé otevřela vnitroněmecká hranice.

Představení si nenechaly ujít tisíce lidí. Jen před Braniborskou bránou se shromáždil dav srovnatelný s tím, který tam v červenci vítal německé fotbalové mistry světa. Další stovky lidí sledovaly vypouštění 8000 balónů podél trasy "světelné hranice".

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)