Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Na Svaté Hoře u Příbrami vznikne badatelské centrum

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 13. listopadu 2014 16:26
Na Svaté Hoře u Příbrami vznikne badatelské centrum

Svatá Hora u Příbrami
Autor: Wikipedia.org / Jan Groh / Creative Commons

Příbram - Na Svaté Hoře u Příbrami vznikne badatelské centrum zaměřené na barokní kulturu s hudebním archivem. Počítá s tím plán rozsáhlé rekonstrukce této národní kulturní památky. Do obnovy poutního místa má být celkově investováno 191,1 milionu korun. Z toho 162,5 milionu korun bude uhrazeno ze strukturálních fondů a zbytek ze státního rozpočtu. Práce začnou v prvním pololetí příštího roku, řekla včera ČTK Veronika Vároši z odboru komunikace ministerstva pro místní rozvoj. 

Hlavním záměrem projektu je stavební a restaurátorská obnova a nové využití areálu pro kulturní a vzdělávací služby. "Projekt bude sloužit jako modelový projekt obnovy a využití památek. Použité přístupy a postupy budou aplikovatelné u památek obdobného charakteru po celé České republice," uvedla v tiskové zprávě ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. 

Nově rekonstruované prostory poslouží duchovní činnosti a stálé výstavní expozici. Budou uzpůsobeny i pro pořádání krátkodobých tematicky zaměřených výstav, kulturních akcí pro široké spektrum návštěvníků a vzdělávacích akcí pro žáky základních a středních škol. 

Příbramská Svatá Hora je nejvýznamnějším a nejstarším mariánským poutním místem v Čechách. Sošku zdejší Panny Marie s Ježíškem vytvořil podle církevní tradice v polovině 14. století arcibiskup Arnošt z Pardubic. V 16. století byla přenesena do kaple na Svaté Hoře a záhy k ní začala proudit procesí. V roce 1632 se jejím prostřednictvím údajně uzdravil slepý. O 15 let později se areálu ujali jezuité, kteří v roce 1732 prosadili korunování sošky, což bylo jednou z nejvýznamnějších výsad udělovaných papežskou komisí. V roce 1861 převzali správu Svaté Hory redemptoristé, kteří tam působili až do roku 1950. Znovu se vrátili v roce 1990. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)