Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Podle kardinála Kocha pád komunismu obnažil spory mezi katolickou a pravoslavnou církví

Ze světa / MiH / ČTK / 18. listopadu 2014 15:26
Podle kardinála Kocha pád komunismu obnažil spory mezi katolickou a pravoslavnou církví

Kardinál Kurt Koch, předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů
Autor: Wikipedia.org / Rabanus Flavus / Creative Commons

Vatikán - Konec komunistických režimů ve východní Evropě, který nastal před 25 lety, nebyl pro křesťanství jen pozitivní, protože zároveň vynesl na povrch napětí mezi římskokatolickou a ruskou pravoslavnou církví. Podle agentury Reuters to včera řekl vysoce postavený představitel Vatikánu, kardinál Kurt Koch. 

Podle nynějšího předsedy Papežské rady pro jednotu křesťanů se totiž obě církve dostaly ve východoevropských zemích, kdy byla obnovena náboženská svoboda, do střetu. Patrné to bylo například v Rumunsku a zejména na Ukrajině. Ruská pravoslavná církev Vatikán obvinila, že se snaží prostřednictvím řeckokatolické církve získat zpět pozice a zapudit příznivce pravoslaví zastupovaného moskevským patriarchátem. Římskokatolická církev tyto pohnutky popírá. 

Moskva ale na svém tvrzení trvá a opírá o to i svou neochotu sbližovat se s římskokatolickou církví. Vatikán tak se svou politikou sbližování náboženství u ruské pravoslavné větve neuspěl. 

Jinde se mu ale daří víc, o čemž svědčí plánovaná cesta papeže Františka příští měsíc do Istanbulu, kde se setká s konstantinopolským arcibiskupem a pravoslavným patriarchou Bartolomějem I., který naopak spolupráci podporuje. 

Koch upozornil, že zatímco pronásledování křesťanů na Blízkém východě katolíky, pravoslavné a protestanty spojuje, nynější krize na Ukrajině naopak napětí mezi církvemi zvýšila. 

"Opakovaně jsme si vyslechli velké stížnosti od ruské pravoslavné církve," řekl. "Je to nešťastné, protože církve mají být prvkem jednoty a smíření," dodal. 

Metropolita Hilarion, muž číslo dvě v moskevském patriarchátu, využil pozvání na vatikánskou synodu o rodině minulý měsíc k tomu, aby obvinil ukrajinskou řeckokatolickou církev, že se snaží k sobě nalákat pravoslavné věřící. 

Vliv na vzájemné nepřátelství má v tomto ohledu politika. Ruský zábor Krymu a "ochranu ruskojazyčného obyvatelstva" na Ukrajině moskevský patriarchát podpořil, čímž si vysloužil kritiku i ze strany ukrajinské pravoslavné církve, která je autonomní součástí ruské pravoslavné církve. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)