Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Nové zvony v českém Kolíně požehná kardinál Meisner z Kolína nad Rýnem

Domácí zpravodajství / MiH / Apha.cz / 18. listopadu 2014 15:38
Nové zvony v českém Kolíně požehná kardinál Meisner z Kolína nad Rýnem

Chrám svatého Bartoloměje v Kolíně
Autor: Wikipedia.org / Pajast / Creative Commons

Kolín - Chrám svatého Bartoloměje v Kolíně získá tři nové zvony. V neděli během bohoslužby od 10.00 hodin je požehná kardinál Joachim Meisner z Kolína nad Rýnem. Sv. Prokopa, sv. Floriána a sv. Jana Křtitele hasiči do konce roku zavěsí do zvonice, aby mohly zvonit spolu se dvěma staršími zvony již během Vánoc.

„Domluvím s hasiči, aby nové zvony do konce roku v rámci cvičení vytáhli na věž. Zvonit budou už koncem roku, určitě během Vánoc. Naopak dolů spustí zvon, který se vrátí do kostela sv. Víta v Zálabí,“ říká kolínský farář Libor Bulín. Kostel sv. Víta v Kolíně - Zálabí byl během války přidělen německému lazaretu, a tak se podařilo po dohodě s německým kaplanem jeden jeho zvon uchovat pro chrám sv. Bartoloměje. Ten se nyní vrátí. „Letos po desetiletích spustíme také hodiny, takže budou ukazovat a odbíjet čas a doufám, že do konce roku se začne i zvonit,“ dodává P. Bulín.

Do chrámové zvonice vystavěné v roce 1504 mistrem Bartošem nově přibydou zvony sv. Jan Křtitel (tón ais1, hmotnost cca 400 kg, průměr cca 88 cm), sv. Prokop (tón dis2, hmotnost cca 200 kg, průměr cca 69 cm) a sv. Florian (tón cis2, hmotnost cca 270 kg, průměr cca 76 cm). Všechny tři pocházející ze zvonařské dílny Rudolfa Pernera v Pasově a jsou zatím umístěny v Mlynářské kapli. V sobotu je požehná kardinál Meisner, který se ještě před tím v pátek zúčastní konference o katedrálách v Praze a v Kolíně nad Rýnem a který bude v sobotu v pražské katedrále sv. Víta sloužit bohoslužbu ke cti sv. Cecílie.

Tak jako tomu bylo i v jiných kostelích, vzaly původní zvony kolínského kostela sv. Bartoloměje za své během dvou světových válek. Ze soupravy šesti zvonů ulitých v pražské dílně mistra Jana Václava Kühnera se nedochoval žádný. V současnosti se ve věži nachází renesanční zvon „Kohoutek“ (1610), pocházející údajně z kolínského popraviště, „Bartoloměj a „Jan Pavel“ zhotovené roku 2000 dílnou Rudolfa Pernera. Výčet zvonů v současné době završuje „Václav“ (1562) a „Sanktusník“ (1730), provizorně přenesené z kostela svatého Víta na kolínském Zálabí.

Zvonice byla postavena pro dva zvony, které předtím narušovaly svým pohybem stabilitu severní věže kostela. Původně zvonici zakončovala jehlancová střecha. Roku 1724 na ni byla osazena barokní makovice s věžičkou. Z iniciativy děkana Antonína Formandla byl roku 1728 ze severní věže do nejvyššího podlaží zvonice přenesen středověký orloj. V roce 1796 byl orloj bohužel zničen požárem, spolu se zvony i krovy. Koncem 18. století byla zvonice obehnána ochozem a opatřena nízkou bání.

Chrám svatého Bartoloměje v Kolíně, jeden ze čtyř kostelů katedrálního typu u nás, patří k nejstarším gotickým kostelům v Česku, od roku 1995 je národní kulturní památkou. Letos zde končí oprava všech kaplí. Od začátku oprav v roce 1999 už investice přesáhly 78 milionů korun, dalších asi 15 milionů si vyžádají. Opravě každé památky v chrámu předchází přibližně dvouletý výzkum. Stavba kostela započala po povýšení Kolína na královské město králem Přemyslem Otakarem II. v roce 1253. Chrám za vlády Karla IV. poničil požár, byl poškozen i při třicetileté válce. Vyhořel i v roce 1869, poté jej v duchu historicismu přestavěl Josef Mocker.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)