Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Při tendru na opravu velehradské baziliky se chybovalo

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 21. listopadu 2014 13:01
Při tendru na opravu velehradské baziliky se chybovalo

Bazilika Nanebevzetí Panny Marie a svatého Cyrila a Metoděje na Velehradě
Autor: Wikipedia.org / Mercy / Creative Commons

Brno - Římskokatolická farnost Velehrad chybovala v tendru na restaurátorské práce ve velehradské bazilice. Agentura Jan Zrzavý, která zakázku získala, měla být z tendru z roku 2010 vyřazena. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) farnosti uložil pokutu 20.000 korun. Pokuta je pravomocná, vyplývá z informací na webu ÚOHS.

Zakázka na restaurátorské práce se týkala interiéru baziliky Nanebevzetí Panny Marie a svatého Cyrila a Metoděje. Úřad se případem zabýval na základě podnětu, který dostal koncem roku 2012. Správní řízení dokončil až letos v září. Na svém webu ho zveřejnil nyní.

Šetření úřadu se týkalo zakázky Restaurátorské služby včetně lešení v interiéru hlavní lodi, kruchty a podkruchtí baziliky. Věra Homoláčová, která má opravy velehradského areálu na starosti, letos v únoru uvedla, že při realizaci zakázky se Agentura Jan Zrzavý nedopustila žádných pochybení. "Odvedené práce v oblasti plnění smluvního termínu i kvality byly hodnoceny velmi pozitivně nejen příjemcem dotace, ale rovněž i orgány a organizacemi státní památkové péče," uvedla Homoláčová.

Podle ÚOHS nabídka vítězné firmy nesplňovala požadavky farnosti stanovené v zadávacích podmínkách. Konkrétně neobsahovala závazek firmy na zaplacení smluvní pokuty za případné porušení smluvních podmínek. V tendru byly i další chyby.

Práce v areálu na Velehradě jsou financovány z velkého projektu oprav areálu baziliky za zhruba 346 milionů korun, z nichž 294 milionů uhradí evropské fondy a zbytek stát. Téměř 117 milionů stála rekonstrukce sýpky a konírny na Velehradský dům sv. Cyrila a Metoděje, téměř za 112 milionů bylo opraveno nádvoří baziliky, na jejíž rekonstrukci padlo dalších asi 48 milionů korun. Stavba nového sociálního zařízení vyšla na 12,5 milionu a oprava kostelíka Cyrilka na 9,1 milionu korun.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)