Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V chrámu sv. Bartoloměje v Kolíně byla dokončena oprava věnce kaplí

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 22. listopadu 2014 17:36
V chrámu sv. Bartoloměje v Kolíně byla dokončena oprava věnce kaplí

Chrám svatého Bartoloměje v Kolíně
Autor: Wikipedia.org / Pajast / Creative Commons

Kolín - V chrámu svatého Bartoloměje v Kolíně, jedné z nejvýznamnějších církevních památek Středočeského kraje, byly dokončeny stavební práce na opravách věnce šesti kaplí za presbyteriem. V budoucnu se plánuje před kaple nainstalovat mříže, které mají chránit zrestaurovaný mobiliář.

Od začátku oprav kostela v 90. letech se do kaplí investovalo zhruba 80 milionů korun, většinu zaplatila dotace z ministerstva kultury. Příští rok budou dokončeny restaurátorské práce na poslední kapli, opravit by se měla ochozí chodba a skončí také oprava vnějšího pláště, která trvá už více než 20 let. Farnost nyní vybírá dodavatele na rekonstrukci a dostavbu památkově chráněné budovy farnosti naproti kostelu. 

Opravě každé památky v chrámu předchází přibližně dvouletý výzkum, letos byly provedeny práce asi za 2,2 milionu korun. "Po stavební stránce jsou kaple dokončené. Začínalo se počátkem léta a lešení se sundávalo minulý týden. Příští rok se to kompletně dorestauruje," řekl ČTK stavební technik Petr Čech. Ještě letos se budou do zvonice chrámu věšet tři nové zvony, na Vánoce by mělo v chrámu zvonit celkem pět zvonů. Příští rok se počítá s dalšími investicemi v řádech milionů korun podle výše dotace, která se má schvalovat po novém roce. 

Na opravu čeká v kostele také například kůr s varhanami, sedmá kaple pod kůrem, podlahy v presbytáři nebo kazatelna. "Většinou to děláme tak, že máme připraveno několik věcí, na kterých budeme pokračovat. Podle toho, kolik dostaneme peněz a z jakých zdrojů, se rozhodneme, co budeme dělat, aby to bylo smysluplné," dodal Čech. 

Farnost nyní vybírá zhotovitele na dostavbu křídla historické budovy naproti kostelu, kde sídlí fara. Na konci druhé světové války jej podle Čecha zničila bomba. V obnoveném křídle vznikne sál pro setkávání a zároveň bude opraven interiér zbytku budovy. Náklady se mají pohybovat mezi 12 až 15 miliony korun. 

Stavba kostela započala po povýšení Kolína na královské město králem Přemyslem Otakarem II. v roce 1253. Chrám za vlády Karla IV. poničil požár, byl poškozen i při třicetileté válce. Vyhořel i v roce 1869, poté jej v duchu historicismu přestavěl Josef Mocker. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 87)