Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Olomoucké arcibiskupství podpoří ukrajinské řeckokatolické seminaristy

Domácí zpravodajství / MiH / Ado.cz / 24. listopadu 2014 18:13
Olomoucké arcibiskupství podpoří ukrajinské řeckokatolické seminaristy

Řeckokatolický kostel. Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Olek Remesz / Creative Commons

Olomouc - Téměř půl milionu korun poskytne v letošním akademickém roce olomoucké arcibiskupství ukrajinským studentům, kteří se v olomouckém kněžském semináři a na teologické fakultě připravují na kněžství. Uhrazením nákladů na studium a pobyt tří bohoslovců chce arcibiskupství pomoci ukrajinské řeckokatolické církvi, která na zahraniční vzdělání svých seminaristů nemá prostředky.

Arcibiskup Jan Graubner rozhodl, že uprostřed prohlubující se hospodářské krize na Ukrajině vyjde olomoucké arcibiskupství vstříc řeckokatolické diecézi ve Stryji na západě země a pro akademický rok 2014/2015 zaplatí ve formě stipendia výdaje související s celoročním studiem tří ukrajinských bohoslovců v olomouckém Arcibiskupském kněžském semináři (AKS) i na místní Cyrilometodějské teologické fakultě Univerzity Palackého. Částka na jednoho bohoslovce činí zhruba 150 tisíc korun, celkem tedy jde o cca 450 tisíc. „Spojíme-li skutečnost, že skupina ukrajinských bohoslovců je už ve čtvrtém ročníku, a současnou krizi na Ukrajině, která jim s dokončením studia nemá možnost pomoci, pak je rozhodnutí jasné,“ dodal arcibiskup Graubner.

Ukrajinští bohoslovci přišli do Olomouce po ukončení gymnaziálních studií ve své vlasti a jejich studium na teologické fakultě i život v kněžském semináři probíhá společně s ostatními bohoslovci. „Jen dvakrát týdně, ve středu v seminární kapli sv. Mikuláše a v neděli v kapli sv. Anny u katedrály, slaví byzantskou liturgii s ukrajinským knězem P. Rostislavem Strojvusem, a třikrát týdne se v seminární kapli modlí ranní a večerní chvály v ukrajinštině,“ popisuje rektor kněžského semináře P. Antonín Štefek. V rámci studia na teologické fakultě navštěvují podle něj ukrajinští bohoslovci semináře o východní liturgii a spiritualitě.

S myšlenkou na studium svých bohoslovců právě v Olomouci přišel před několika lety eparcha Taras Senkiv, řeckokatolický biskup ze západoukrajinské Stryje. Sám totiž v 90. letech minulého století v olomouckém semináři a na místní fakultě studoval a došel k názoru, že teologie je zde podávána ve větší hloubce a širších souvislostech než na Ukrajině, a zároveň zde studenti mají mnohem lepší přístup ke studijní literatuře. „Studium u nás je přitom pro ukrajinské bohoslovce přístupné také vzhledem k jazykové blízkosti,“ dodává P. Štefek.

Společný pobyt v semináři přitom považuje za obohacení i pro české bohoslovce. „Kněží východního, řeckokatolického obřadu žijí a působí také v naší zemi. Proto je dobře, že bohoslovci obřadu západního, římskokatolického, mají možnost poznávat spiritualitu křesťanského východu, k níž se zde připravuji bohoslovci z Ukrajiny,“ vysvětluje rektor semináře.

Na Ukrajince přitom věřící z olomoucké arcidiecéze myslí pravidelně. Vždy před Vánoci pořádá Arcidiecézní charita Olomouc akci „Vánoční balíček pro Ukrajinu“, jehož cílem je opatřit dárky pro děti z ukrajinských dětských domovů. Zájemci o obdarování dětí, pro něž se často jedná o první vánoční dárek v životě, se mohou hlásit až do 13. prosince. V souvislosti s probíhající krizí na Ukrajině také arcidiecézní charita vyhlásila materiální sbírku zimního oblečení a dalších potřeb. První zásilka, obsahující před 15 tun materiálu, už byla vypravena v uplynulých dnech.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 83)