Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Před 10 lety navrátil papež ostatky dvou významných svatých pravoslavné církvi

Ze světa / MiH / ČTK / 26. listopadu 2014 17:02
Před 10 lety navrátil papež ostatky dvou významných svatých pravoslavné církvi

Papež Jan Pavel II.
Autor: Flickr.com / Dennis Jarvis / Creative Commons

Vatikán - Před deseti lety, 27. listopadu 2004, předal papež Jan Pavel II. konstantinopolskému patriarchovi pravoslavné církve Bartoloměji I. ostatky učitelů církve sv. Řehoře Naziánského a sv. Jana Zlatoústého, dvou svatých východní tradice. Slavnostní akt měl napomoci usmíření mezi oběma církvemi. Ostatků se podle většiny historiků zmocnili ve 12. století křižáci při plenění Konstantinopole. 

Na předávacím obřadu ve Vatikánu Jan Pavel II. vyzval k jednotě mezi východní a západní větví křesťanství a k překonání velkého schizmatu z roku 1054. Poté byly ostatky uložené ve skleněných schránách převezeny do chrámu sv. Jiří v Istanbulu, kde je kněží před zraky několika set ortodoxních věřících postavili před patriarchův trůn, na nějž oba svatí za svého života rovněž usedli. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)