Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Galerie v Kutné hoře otevře stálou výstavu o jezuitech

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 27. listopadu 2014 14:21
Galerie v Kutné hoře otevře stálou výstavu o jezuitech

Jezuitská kolej v Kutné Hoře
Autor: Wikipedia.org / Ondřej Kořínek / Wikimedia Commons

Kutná Hora - Galerie Středočeského kraje (GASK) v Kutné Hoře otevře novou stálou expozici přibližující historii a myšlenky jezuitů. V rekonstruovaném severním křídle bývalé Jezuitské koleje najdou návštěvníci rozměrná plátna s texty zachycujícími duchovní cestu zakladatele řádu Ignáce z Loyoly. Na sobotní vernisáži bude představen i betlém výtvarníka Václava Sokola a jeho obrazy, řekla dnes ČTK Petra Bartušková z GASK.

Expozice se pokusí uchopit v Česku kontroverzní téma Tovaryšstva Ježíšova, přiblížit jádro jezuitské duchovní cesty a podat návod, jak dojít k proměně civilizací znaveného a zaslepeného člověka v bytost otevřenou a vysoce citlivou vůči skutečnosti. Při čtení stručných a trefných jezuitských textů by měl návštěvník podle autorů instalace zakusit osobitost jezuitské duchovnosti.

V rozsáhlé budově Jezuitské koleje nezůstalo po příslušnících tohoto řádu prakticky nic až na prostor - typicky vzdušný a čistý, s velkoryse modelovanými chodbami, síněmi a pokoji. Záměrem autora výstavy Davida Bartoně je dát návštěvníkovi šanci zamyslet se nad hlubším smyslem každodenních věcí. Lidé stoupající vzhůru po schodech severního křídla by měli cestou potkat sami sebe. "Zakusit skutečnost ovšem může člověk jenom sám za sebe, a proto se mu plátna nabízejí ke čtení jen na úzké cestě vzhůru," poznamenal Bartoň.

Jezuitský řád byl velmi mocnou a precizně uspořádanou organizací, která měla velký vliv na obrodu katolické víry a nesmazatelnou stopu zanechala v kultuře řady evropských zemí. Vyvolávala však i silnou nevraživost na mnoha stranách - u představitelů jiných konfesí i u mnohých zastánců katolické víry. V dobách národního obrození byli jezuité - podle názoru dnešních historiků mylně - obviňováni z podpory germanizačních snah.

Mnohaletá obnova hlavní budovy Jezuitské koleje v Kutné Hoře, kde dnes sídlí galerie, si vyžádala půl miliardy korun. Část peněz poskytla EU a část kraj. Stavbu rozlehlé kolejní budovy zahájili jezuité v roce 1667. Zrušení jezuitského řádu v roce 1773 pak znamenalo převod koleje do vojenské správy. Vojenskému účelu budovy sloužily až do roku 1997, byly v nich především sklady.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 83)