Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Senát nezamítl novelu zákona o hospodaření církví, dopracuje ji

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 3. prosince 2014 17:27
Senát nezamítl novelu zákona o hospodaření církví, dopracuje ji

Jednací sál Senátu PČR v komplexu Valdštejnského paláce v Praze
Autor: Wikipedia.org / Krokodyl / Creative Commons

Praha - Senát odmítl i druhý pokus o zamítnutí novely, která by měla zavést povinnost církví zveřejňovat zprávy o jejich hospodaření. Umožnil dnes naopak její dopracování. Na návrh svého ústavně-právního výboru na to poskytl tři měsíce.

Zprávy o svém hospodaření by měly zveřejňovat církve, kterým byly vyplaceny náhrady za nevydaný majetek v restitucích. Senátor ODS Jiří Oberfalzer to označil za nadbytečné. Poukazoval na to, že se církve zavázaly toto zveřejňování provádět i bez uložení zákonem. Jeho návrh na zamítnutí církevní novely, kterou předložila ČSSD, ale podpořilo jen 29 z 66 přítomných senátorů.

V předloze je podle předsedy senátního ústavně-právního výboru Miroslava Antla (za ČSSD) potřeba vyjasnit, jaké údaje by měla výroční zpráva o hospodaření církví obsahovat. Bylo by také vhodné domluvit se na úpravách se zástupci církví, podle nichž jsou dosud navrhované požadavky nesplnitelné.

Z návrhu podle kritiků není jasné, zda se informace o hospodaření mají týkat pouze církví, nebo i jejich organizací. Ve druhém případě by to u římskokatolické církve znamenalo zprávu o tisícovkách stran s ohledem na dvě stovky biskuptví, charit a dalších organizací.

Zprávy by podle návrhu měly obsahovat úplný přehled výdajů na charitativní účely a přehled o peněžních příjmech a výdajích církví, což by prý mohlo znamenat třeba i informace o jednotlivých úkonech pracovníků církevních hospiců.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)