Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

K 600. výročí Husovy smrti se připravují slavnostní akce

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 3. prosince 2014 17:31
K 600. výročí Husovy smrti se připravují slavnostní akce

Socha Mistra Jana Husa, Staroměstské náměstí v Praze
Autor: Wikipedia.org / Petr Vilgus / Wikipedia Commons

Praha - Šestisté výročí mučednické smrti Mistra Jana Husa připomene celoroční projekt Husovské slavnosti, který vyvrcholí příští rok 5. a 6. července v centru Prahy. Nabídne duchovní a kulturní akce pro širokou veřejnost od koncertů, divadelních vystoupení po přednášky i ekumenickou bohoslužbu pod širým nebem. Na projektu, který má připomenout Husův odkaz, spolupracují Českobratrská církev evangelická a Církev československá husitská. Dnes ho pořadatelé představili novinářům.

Husův rok zahájí představitelé obou církví už tuto neděli 7. prosince v kostele u Martina ve zdi, obě církve poté plánují organizovat každý měsíc nějakou akci. "Cílem projektu Husovské slavnosti 2015 je přiblížení či zpřítomnění odkazu Mistra Jana Husa v české společnosti, ale i s charakterem mezinárodním. Bude mít zaměření kulturní, duchovní i společenské," uvedl patriarcha Církve československé husitské Tomáš Butta.

S Husem jsou podle něj spojeny hodnoty, které přesahují středověk a vztahují se k současnosti, jako je víra ve spravedlnost, odvaha a svědomí. Podle místopředsedy Ekumenické rady církví v ČR Joela Rumla by příklad Husových postojů mohl evropské civilizaci vrátit dech a perspektivu.

Oba dva červencové svátky bude na Staroměstském náměstí v Praze stát v blízkosti Husova pomníku pódium, kde se budou soustřeďovat hlavní akce. Na Ovocném trhu, který bude připomínat atmosféru středověkého tržiště, se naopak soustředí aktivity pro děti. V kostelích v okolí Staroměstského náměstí bude poutnický program a některé literární a hudební programy.

Pátého července na Staroměstském náměstí začne program večer koncertem Moravské filharmonie Olomouc. V den 600. výročí Husovy smrti, 6. července, ovládne Staroměstské náměstí hudba včetně pěveckých sborů z různých církví. Multižánrový program vyváží duchovní program s diskusemi s předními husitology a četbou Husových duchovních textů. Slavnost vyvrcholí ekumenickou bohoslužbou pod širým nebem, kde se sejdou představitelé několika církví včetně katolické. Program se ještě připravuje. Tradiční liturgie Církve československé husitské bude také v Betlémské kapli.

"Je důležité, že vznikají nová umělecká, hudební díla. Existuje oratorium Richarda Pachmana, které bylo provedeno na řadě míst, a připravuje se ve větší podobě i na Staroměstském náměstí. Skladby k Husovu výročí chystá také Jaroslav Krček," uvedl Butta. Akci, která má i své nové logo, bude organizovat spolek Husovské slavnosti. Program budou církve zveřejňovat mimo jiné na webu www.husovskeslavnosti.cz. Další akce se uskuteční v regionech včetně Husova rodiště, jihočeského Husince u Prachatic, kde se v současnosti rekonstruuje Husův památník.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)