Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Sněmovna opět přerušila jednání o prodloužení kontroly restitucí

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 5. prosince 2014 13:44
Sněmovna opět přerušila jednání o prodloužení kontroly restitucí

Ilustrační foto - Zasedací sál Poslanecká sněmovny
Autor: Wikipedia.org / Ervin Pospíšil / Wikimedia Commons

Praha - Sněmovna dnes opět přerušila projednávání návrhu skupiny poslanců ČSSD na prodloužení lhůty pro kontrolu rozhodnutí o vydávání majetku v rámci církevních restitucí. Opoziční TOP 09 a ODS si vzaly přestávku na poradu klubu do konce jednacího dne a schůze Sněmovny bude pokračovat v úterý. Kdy přijde předloha na pořad, není známo. Nachází se ve druhém čtení, při kterém je možné navrhovat změny.

Šéf klubu TOP 09 a Starostů Miroslav Kalousek se při žádosti o dvouhodinovou pauzu odvolal na čtvrteční interpelaci Zdeňka Ondráčka (KSČM) na ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) ohledně vymýtání ďábla. "My bychom rádi vedli diskusi se zkušeným exorcistou dříve, než budeme pokračovat v projednávání tohoto bodu," řekl Kalousek. Následně vystoupil předseda frakce ODS Zbyněk Stanjura se slovy, že občanští demokraté sice přestávku neplánovali, ale že za 12 minut, které by zbývaly do konce jednacího dne, by se stejně nepodařilo debatu uzavřít.

Prodloužení lhůt pro kontrolu v červenci podpořil ústavně-právní výbor. Navrhl vypustit delší dobu pro posouzení žádostí o majetek. Tato lhůta totiž již uplynula a zpětně ji prodloužit nelze. Sněmovna přerušila druhé čtení normy také v říjnu, ač zástupce předkladatelů Jeroným Tejc (ČSSD) tehdy poslance vyzýval, aby její projednání nebrzdili. Aby měla smysl, měla by být účinná před koncem roku.

Předkladatelé tvrdí, že restituční zákon schválený v minulém volebním období za pravicové vlády obsahuje záměrně krátké lhůty pro rozhodnutí o vydání majetku a jejich následnou kontrolu. V obou případech jsou půlroční, doba pro prověrky měla skončit s prosincem. V červnovém úvodním kole projednávání na plénu předloha přečkala návrhy ODS a KDU-ČSL na odročení a TOP 09 na zamítnutí.

Církve, které se státem uzavřely dohodu, mají podle zákona dostat nemovitý majetek v hodnotě přibližně 75 miliard korun. Během 30 let jim stát vyplatí také 59 miliard korun za majetek, který nemůže být vydán, neboť již dnes není v majetku státu. K částce se bude připočítávat inflace. Současně se až na nulu bude snižovat státní dotace církvím. ČSSD a ANO při debatách s církvemi neuspěly s návrhy na snížení finančních náhrad a zrušení inflační doložky.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 73)