Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František se stal důležitým prostředníkem mezi USA a Kubou

Ze světa / MiH / ČBK / 18. prosince 2014 18:20
Papež František se stal důležitým prostředníkem mezi USA a Kubou

Katedrála sv. Kryštofa v kubánském hlavní městě Havaně
Autor: Wikipedia.org / Angelo Lucia / Creative Commons

Řím - Papež František napsal dopis prezidentům USA a Kuby. Několik měsíců nato proběhl první důležitější telefonát mezi prezidenty obou zemí od roku 1961. Kuba také propustila desítky politických vězňů.

Americký prezident Barack Obama telefonicky hovořil se svým kubánským protějškem Raulem Castrem. Jedná se o první významnější telefonát představitelů obou zemí od roku 1961. Následně oznámila agentura AFP, že Kuba propustila přes 50 politických vězňů.

Jak uvedli prezidenti a následně potvrdilo i Tiskové středisko Svatého stolce, úlohu v prolomení bariéry mezi zeměmi sehrál papež František, který oběma představitelům napsal dopis. „Vyzval je k vyřešení humanitárních otázek společného zájmu, mezi něž patřila situace některých vězňů, aby se tak zahájila nová fáze vztahů mezi oběma stranami,“ uvádí prohlášení Tiskového střediska Svatého stolce. Dodává také, že v říjnu nabídl Vatikán své prostory k jednání delegací obou zemí.

Podle některých komentátorů může mít obnovení vztahů mezi zeměmi trojí dopad: humanitární (obyvatelé Kuby žijí v obtížné situaci kvůli embargu, jež trvá desetiletí), lidskoprávní a mírový (možnost vyřešit nejkritičtější momenty).

„Papež to řekl již vícekrát: Kde jsou problémy, tam je třeba aplikovat metodu dialogu. A čím větší jsou problémy, o to více zde musí být dialog,“ komentoval událost vatikánský státní sekretář Pietro Parolin. „Zdá se mi, že toto je velmi, velmi významný příklad ´kultury setkávání´, k níž papež neustále vyzývá lidi, skupiny i státy“.

Právě Parolin hovořil o kubánské situaci se šéfem americké diplomacie Johnem Kerrym v lednu letošního roku. Téma bylo nadneseno také během setkání Baracka Obamy s Františkem 27. března tohoto roku. Minulé pondělí se Kerry znovu setkal s vatikánským státním sekretářem.

Podle biskupa Oscara Cantú od Las Cruces, který se v Americké biskupské konferenci věnuje otázkám sociální spravedlnosti, má rozhodnutí prezidentů USA a Kuby dopad na lidská práva: „Naše konference již dlouho zastává názor, že všeobecná lidská práva budou více posílena skrze zapojení kubánských a amerických lidí. (…) Zapojení je cesta, skrze niž se podporuje změna na Kubě a posiluje se kubánský lid ve svém hledání demokracie, lidských práv a náboženské svobody.“

Jak také uvedl Parolin, vatikánská diplomacie má trojí úlohu: Zasazovat se o mír ve světě, bojovat proti chudobě a „vytvářet mosty“.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)