Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zavražděný salvadorský arcibiskup Romero je o krok blíže svatořečení

Ze světa / MiH / ČTK / 9. ledna 2015 17:12
Zavražděný salvadorský arcibiskup Romero je o krok blíže svatořečení

Zavražděný salvadorský arcibiskup Óscar Romero
Autor: Wikipedia.org / Pedro Nonualco / Creative Commons

Vatikán - Zavražděný salvadorský arcibiskup Óscar Romero je opět o krok blíže ke svatořečení. Vatikánská teologická komise podle dnešní zprávy katolického listu Avvenire rozhodla, že byl zabit z nenávisti k víře. Duchovní, jehož prohlášení za svatého bylo desítky let tabu kvůli jeho levicovým názorům, tak může být považován za mučedníka. 

Arcibiskup Romero, který byl zavražděn během bohoslužby v roce 1980, byl oponentem tehdejší krajně pravicové salvadorské vojenské vlády a podporoval levicové povstalce. V mnoha částech Latinské Ameriky je už dnes více méně jako svatý uctíván. 

Pokud rozhodnutí teologické komise potvrdí i kardinálové a papež František, může církev Romera prohlásit za blahoslaveného bez nutnosti doložit s ním spojený zázrak. František, první papež z Latinské Ameriky, zahájil proces směřující k Romerově svatořečení letos v srpnu.

František s Romerem sdílí zásadní úhel pohledu na svět: katolická církev by se na svět měla dívat očima nejchudších lidí. Blahořečení je prvním krokem na cestě ke svatořečení. 

Romero byl významnou postavou v boji proti takzvaným eskadrám smrti, což byly na vládu napojené oddíly likvidující během tehdejší občanské války oponenty vojenského režimu. Stavěl se na stranu (mnohdy krajně) levicových povstalců a vyzýval vládu k ukončení násilností. Zastřelen byl během bohoslužby ve druhém roce salvadorské občanské války. 

Za vraždu nebyl nikdo potrestán a jménem státu se oficiálně omluvil teprve levicový prezident Mauricio Funes před čtyřmi lety. Podle něj byl arcibiskup obětí útoku lidí krytých tehdejší vládou. 

Během salvadorské občanské války v letech 1979 až 1992 zemřelo okolo 75.000 lidí. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)