Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež se zítra vydává na svou druhou cestu do Asie, navštíví Srí Lanku a Filipíny

Ze světa / MiH / ČTK / 11. ledna 2015 14:01
Papež se zítra vydává na svou druhou cestu do Asie, navštíví Srí Lanku a Filipíny

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Alfredo Borba / Creative commons

Kolombo/Manila - Papež František se v zítra vypraví na svou druhou cestu do Asie, jejíž evangelizaci řadí katolická církev mezi své priority. Osmasedmdesátiletý papež stráví nejprve tři dny na Srí Lance a pak navštíví Filipíny, největší katolickou zemi na asijském kontinentu. Během cesty se chce setkat s příbuznými obětí tajfunu Haiyan, mluvit o klimatických změnách, podpořit dialog mezi lidmi různé víry a různého etnického původu a odsoudit násilí. 

Druhá Františkova asijská mise přichází pět měsíců po jeho první návštěvě Asie, při níž zavítal v srpnu do Jižní Koreje. Františkův předchůdce Benedikt XVI. během svého osmiletého pontifikátu nikdy v Asii nebyl, přestože nejlidnatější světadíl má pro katolickou církev velký potenciál. Asii obývají v rámci planety pouze tři procenta katolíků, loni ale bylo podle statistik Vatikánu na tomto kontinentu pokřtěno více lidí než v Evropě. 

Srí Lanku čeká svatořečení misionáře Josepha Vaze

Na Srí Lanku papež přiletí v úterý ráno. V převážně buddhistické zemi, kde křeťanství vyznává jen 7,5 procenta obyvatel, se chystá svatořečit misionáře ze 17. století Josepha Vaze. Ten se narodil na indickém subkontinentu v bývalé portugalské kolonii Góa, 23 let ale pracoval pro církev na sousedním ostrově Srí Lanka. Podle Vatikánu se tam zasloužil o oživení katolické víry po pronásledování místních katolíků holandskými koloniálními vládci. Také on sám byl několik let vězněn, když Holanďané prohlásili katolicismus na ostrově za nelegální. 

Kanonizace se uskuteční při bohoslužbě, kterou bude papež František sloužit na pobřežní promenádě ve srílanské metropoli Kolombu ve středu 14. ledna. Právě na tomto místě Vaze v roce 1995 blahořečil Jan Pavel II. Joseph Vaz, známý jako "apoštol Srí Lanky", se má stát prvním srílanským svatým, ačkoli mu nebyl připsán druhý zázrak. Pravidlem přitom bývá, že blahořečení přichází po uznání jednoho zázraku Vatikánem a svatořečení po uznání druhého. 

Ve středu odpoledne se František vydá do města Madhu na severu Srí Lanky, který byl centrem šestadvacetileté občanské války, jež v roce 2009 skončila porážkou tamilských separatistů. Papež chce této pouti podle Vatikánu využít k podpoře dialogu mezi různými etniky a vyznavači různých náboženství a k odsouzení násilí. 

Na Filipínách papež navštíví také provincii Leyte, poničenou tajfunem Haiyan

Obrovská očekávání budí papežova plánovaná pětidenní návštěva na Filipínách, která začíná ve čtvrtek 15. ledna. Vzhledem ke španělské koloniální minulosti se 80 procent ze stomilionové populace tohoto souostroví hlásí ke katolické víře. Poslední papežskou návštěvu přitom Filipíny zažily v roce 1995, kdy tam přicestoval Jan Pavel II. 

Papež František by měl zejména přinést naději do oblastí, které před rokem zdevastoval tajfun Haiyan. Ten si vyžádal více než 7350 mrtvých či pohřešovaných a několik milionů lidí připravil o střechu nad hlavou, když obří mořské vlny prakticky srovnaly se zemí celá města. 

Při příletu na manilské letiště přivítá papeže ve čtvrtek filipínský prezident Benigno Aquino. V pátek 16. ledna budou papežovi propůjčena státní vyznamenání v prezidentském paláci v Manile, pak bude František sloužit bohoslužbu v jednom z nejstarších filipínských kostelů v Manile a setká se s rodinami na velkém krytém sportovním stadionu. 

Celou sobotu si papež vyhradil pro návštěvu provincie Leyte, poničené tajfunem Haiyan. Kromě bohoslužby v nejhůře postiženém městě Tacloban má na programu také setkání s věřícími v sousedním městě Palo. V souvislosti s přírodní katastrofou bude papež mluvit o změnách klimatu, které patří dlouhodobě k předmětům jeho zájmu, podotýká agentura Reuters. 

V neděli 18. ledna se František sejde s mládeží na největší katolické univerzitě v Manile a bude sloužit bohoslužbu v Rizalově parku. Místní úřady předpokládají, že bohoslužeb v Taclobanu a v Rizalově parku by se celkově mohlo zúčastnit až šest milionů lidí, a připravují přísná bezpečnostní opatření.

Papež předem oznámil, že při své návštěvě nebude používat neprůstřelný uzavřený "papamobil" jako jeho předchůdci, ale otevřené vozítko, aby byl blíž k věřícím. "Nebude mít klimatizaci, takže bude vystaven tropickému vedru. Pokud bude pršet, bude promočený jako ostatní," prohlásil člen církevního výboru pověřeného přípravou papežovy návštěvy David Concepcion. "Svatý otec si přeje být dostupný. Chce mít možnost kdekoli zastavit a vystoupit na ulici," dodal. V případě, že by papeže sevřel nezvladatelný dav, jsou filipínští vojáci připraveni zachránit ho z vrtulníku. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)