Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Řády požádaly Jihočeskou vědeckou knihovnu o tisíce vzácných knih

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 12. ledna 2015 13:41

České Budějovice - Minorité a františkáni požádali v rámci restitucí Jihočeskou vědeckou knihovnu o vydání téměř 14.000 svazků historických knih, většinou náboženské literatury. Majitelem svazků je ovšem Jihočeský kraj, který žádosti církevních institucí považuje za bezpředmětné. Restituce se totiž vztahují jen na majetek státu, nikoliv krajů a obcí.

Jihočeská vědecká knihovna má ve správě historických fondů přes 30.000 svazků, řekl ČTK její ředitel Ivo Kareš. Minorité a františkáni podali žádost o vydání historických knih už před několika měsíci. "To, o co nás řády žádají, tvoří docela významnou součást těchto historických fondů," uvedl Kareš.

Připomněl, že podle zákona není Jihočeský kraj jako majitel knih povinen v církevních restitucích majetek vracet. To může jen stát. "V tomto duchu také Jihočeský kraj poslal řádům odpověď na žádost a zatím nemám informace o tom, že by celá událost pokročila někam dál," uvedl Kareš. Církve se v takových případech budou moci obrátit na soud.

Svazky Jihočeské vědecké knihovny, o které řády usilují, lze časově rozdělit na dvě poloviny. Jedna obsahuje publikace z 19. a 20. století, druhá se týká knih z doby do 18. století. "Jedná se o zásadní část našich historických fondů," uvedl Kareš. Celkem sbírka Jihočeské vědecké knihovny obsahuje 1,3 milionu knih a publikací.

Jihočeská vědecká knihovna zahájila činnost v Českých Budějovicích v roce 1885. Nabízí publikace k půjčení na šesti místech ve městě. Jihočeská vědecká knihovna loni v dubnu zahájila jako první v Česku půjčování e-knih se současnou produkcí českých nakladatelů on-line. Projekt připravila ve spolupráci s portálem eReading.cz. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)