Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež na Srí Lance: Duchovní vůdci musí odsoudit násilí

Ze světa / juml / ČTK / 13. ledna 2015 21:04
Papež na Srí Lance: Duchovní vůdci musí odsoudit násilí

Papež František
Autor: facebook.com

Kolombo/Srí Lanka - Duchovní vůdci musí jasně odsoudit násilí, které se nesmí stát záminkou k válkám či násilnostem. Prohlásil to dnes papež František během setkání s lídry hlavních srílanských náboženství. Předtím vyzval místní politiky, aby umožnili odhalit pravdu o násilnostech spáchaných během občanské války s tamilskými separatisty. Podle papeže by to mělo přispět k procesu usmíření mezi různými místními náboženstvími a etniky. František v srílanské metropoli Kolombu zahájil svou druhou návštěvu Asie.

"Musíme dát našim společenstvím jasně najevo, že mohou žít zcela podle pravidel míru a společné existence, která jsou přítomna v každém náboženství, a musíme odsoudit násilné činy, když jsou spáchány," prohlásila hlava katolické církve na setkání se zástupci buddhistů, hinduistů, muslimů a křesťanů. Papež zdůraznil, že dialog a smír mezi náboženstvími je důležitý zvláště na Srí Lance, jejíž obyvatelé "byli oběťmi občanské války a násilí příliš dlouhou dobu".

Papež se předtím sešel s místními politiky, které vyzval, aby před obyvateli země ani před světem neskrývali pravdu o více než čtvrtstoletí trvající válce mezi sinhálskou většinou a separatistickými Tamily. "Proces usmiřování musí také zahrnovat hledání pravdy, ne proto, aby byly znovu otvírány staré rány, ale jako nutný prostředek podpory spravedlnosti, smíru a jednoty," řekl František. "Práce na obnově země se musí zaměřit nejen na zlepšování infrastruktury a zajišťování materiálních potřeb, ale především na podporu lidské důstojnosti, respektování lidských práv a plné začlenění všech obyvatel do společnosti," dodal.

Papež na Srí Lanku přicestoval jen pár dní poté, co se voliči v této zemi rozhodli neudělit třetí mandát bývalému prezidentovi Mahindovi Radžapaksemu. Konflikt mezi převážně hinduistickými Tamily a převážně buddhistickou sinhálskou většinou skončil v roce 2009 porážkou tamilských povstalců a Radžapakse vítězstvím vládních vojsk získal obrovskou popularitu.

Kritikové ale Radžapakseho viní z toho, že se jeho vojáci (stejně jako Tamilové) zvlášť v poslední fázi konfliktu dopouštěli válečných zločinů. Radžapakse navíc odmítl nezávislé vyšetření údajných válečných zločinů. Podle OSN zahynulo při závěrečné armádní ofenzivě až 40.000 civilistů a celková bilance konfliktu se odhaduje až na 100.000 mrtvých.

Nové vedení země v čele s překvapivým vítězem čtvrtečních předčasných prezidentských voleb Maithripalou Sirisenou slíbilo ustavit komisi pravdy, která by zmíněná obvinění vyšetřila. "Moje vláda podporuje mír a přátelství mezi občany po překonání krutého válečného konfliktu. Naši lidé věří v náboženskou toleranci a spolužití," podotkl Sirisena.

Nový prezident dnes společně s dalšími politickými představiteli papeže přivítal na letišti a prohlásil, že Františkova návštěva je požehnáním pro jeho novou vládu. Přehlídkou etnické tolerance byla i uvítací vystoupení, v nichž se představili tradiční sinhálští i tamilští tanečníci a bubeníci a dětský sbor zpívající ve všech třech srílanských oficiálních jazycích - sinhálštině, tamilštině a angličtině, jakož i italsky.

Osmasedmdesátiletý papež stráví na převážně buddhistické Srí Lance tři dny a ve středu se zde chystá svatořečit misionáře ze 17. století Josepha Vaze. Vydá se také do města Madhu na severu ostrova, který byl centrem občanské války, a navštíví tam svatyni vyhledávanou sinhálskými i tamilskými katolíky. Na Filipínách se hlava katolické církve setká s příbuznými obětí tajfunu Haiyan a bude zde sloužit několik mší, kterých se podle očekávání zúčastní miliony lidí.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)