Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ve Španělsku začal soud kvůli krádeži kodexu z 12. století

Ze světa / vlu / ČTK / 19. ledna 2015 18:18
Ve Španělsku začal soud kvůli krádeži kodexu z 12. století

Codex Calixtinus
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Madrid - Čtyři roky od doby, co ohromila celé Španělsko krádež vzácného středověkého kodexu z katedrály ve městě Santiago de Compostela, dnes začal proces s údajným pachatelem. Před soudem stanul muž, v jehož garáži se cenný rukopis v roce 2012 našel. Prokuratura pro něj bude požadovat trest 15 let vězení, církev jako vedlejší účastník řízení navrhuje dokonce 31 let za mřížemi.

Kniha svatého Jakuba, známější pod latinským názvem Codex Calixtinus, je sbírkou modliteb a liturgických textů. Někdy bývá nepřesně označována za "průvodce" pro poutníky, kteří mířili ke hrobu svatého Jakuba v Santiagu de Compostela, ležícím v severozápadním cípu Španělska. Jde ale spíše o soubor textů, jež se pojí k osobě svatého Jakuba, i když kodex obsahuje i praktické informace o trasách pouti k jeho hrobu.

Kodex byl uchováván v zabezpečené místnosti přímo v katedrále a zmizel v létě 2011. O rok později se našel v garáži muže, který předtím v chrámu pracoval jako údržbář elektroinstalace. Při domovních prohlídkách v bytech patřících rodinným příslušníkům pak policie dále našla mince a roucha z baziliky, osm kopií Knihy svatého Jakuba a 1,2 milionu eur (přes 33 milionů Kč) v hotovosti.

José Manuel Fernández Castineiras se dnes u soudu objevil společně s manželkou a synem, kteří jsou obžalováni společně s ním jako jeho komplicové. Ačkoliv se případ díky přiznání hlavního obžalovaného zprvu jevil jasně, nyní bude obhajoba žádat zastavení řízení. Důkazy proti Castineirasovi, včetně záznamů z bezpečnostních kamer, byly podle obhajoby získány nezákonně a přiznání bylo učiněno pod nátlakem.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
28%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 39)