Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Paloníně již nyní pracují na zdobení velikonočních svící

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 30. ledna 2015 18:31
V Paloníně již nyní pracují na zdobení velikonočních svící

Paškál. Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Kpjas / Creative Commons

Palonín (Šumpersko) - Navzdory zimní atmosféře se v Paloníně na Šumpersku již ve velkém zdobí velikonoční svíce. Do jejich výroby se pustily pracovnice v tamní chráněné dílně už před několika týdny. Ručně vytvořené paškály zdobené voskovými pláty budou zdobit kostely v tuzemsku i zahraničí. Svíce z Palonína mají dlouholetou tradici, zájem o ně mají lidé z Moravy i Čech. 

"Začali jsme tentokrát dřív, už na konci prosince, abychom rozložily síly, i když se nám to moc nedaří. Objednávek máme zhruba jako loni, nyní je jich už tak 250, v příštích dnech to ale teprve začne přibývat. Počítáme, že počet bude zhruba stejný jako loni, kdy jsme vytvořily asi 700 paškálů," řekla ČTK vedoucí chráněné dílny Eva Vařeková. 

Paškály, které zdobí pět pracovnic, poputují především do českých a moravských kostelů, svíce odtud zamíří i na Slovensko. V dubnu by se měly zdejší odbornice pustit i do výzdoby velké poutní svíce pro českou armádu, kterou si vojáci v polovině května berou na tradiční pouť do francouzských Lurd. Svíce vyrobená ze směsi včelího vosku a parafínu měří obvykle kolem 170 centimetrů a váží úctyhodných 25 kilogramů. 

Paškály vznikají pod rukama žen, které s nimi mají dlouholetou zkušenost. Některé z nich je přitom zdobí již deset let, a dostávají tak na starost nejobtížnější a nejokázalejší zakázky. Základem je přitom svíce z včelího vosku. Korpusy poté pracovnice zdobí plátovým voskem, který nožíkem vyřežou a nalepí na svíci teplem ruky. "Symboly musejí zůstat stejné, jde o kříž, který doprovázejí řecká písmena alfa a omega a letopočet. Ke zdobení máme k dispozici 19 vzorů. Stává se, že někteří kněží si paškály navrhnou sami nebo mají vlastní představu," doplnila vedoucí dílny.

Palonínské paškály, které jsou ojedinělé tím, že jsou celé vyráběny ručně, již tradičně kromě základních symbolů zdobí například beránek, holubička, ale i pracné motivy pšeničných klasů a hroznového vína či zelené lístky. Se zdobením paškálů, ale také oltářních svící či rodinných paškálů se zdejší pracovnice nezastaví až do Velikonoc. Po dokončení velikonočních svící symbolizujícími vzkříšení Krista, jehož světlo podle křesťanské nauky rozráží temnoty smrti, se budou opět věnovat své každoroční práci. Jde například o zdobení křestních svíček nebo svící určeným k narozeninám, svatbám či životnímu jubileu. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)