Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Duka v Číhošti: Domnívám se, že Josef Toufar bude blahoslaveným

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 22. února 2015 15:05
Duka v Číhošti: Domnívám se, že Josef Toufar bude blahoslaveným

P. Josef Toufar u dveří číhošťského kostela
Autor: Archiv Miloše Doležala

Číhošť (Havlíčkobrodsko) - V Číhošti si při dnešní mši vedené kardinálem Dominikem Dukou kolem 500 lidí připomnělo 65. výročí smrti tamního faráře Josefa Toufara. Zemřel 25. února 1950 po krutém mučení vyšetřovateli komunistické Státní bezpečnosti, kteří ho chtěli přinutit k doznání, že v kostele zinscenoval zázračný pohyb kříže na oltáři. Církev připravuje proces Toufarova blahořečení, který zřejmě potrvá několik let.

Kardinál Duka novinářům před mší řekl, že délku procesu nedokáže odhadnout. "Mnohé věci byly udělány opravdu spontánně, dobrovolníky, takže se domnívám, že určitě se dočkám toho, že sem budeme jezdit k blahoslavenému Josefu Toufarovi," uvedl. Doplnil, že číhošťský farář je jakousi mučednickou ikonou násilné kolektivizace zemědělství v 50. letech 20. století. "Tak, jako máme pro léta okupace v roce 68 a pak následující Jana Palacha, tak máme také i pátera Toufara," řekl.

Kněz byl pochován pod falešným jménem do hromadného hrobu v pražských Ďáblicích. Ostatky, které Toufarovi mohou patřit, byly z hrobu vyzvednuty loni 8. listopadu, zkoumají je antropologové. Pak bude z jejich části získána DNA a ta bude porovnána s DNA žijících příbuzných faráře Toufara, řekl dnes ČTK Jan Krajsa z brněnského Ústavu soudního lékařství, který se na prověřování ostatků podílí. Pokud se předpoklad potvrdí, mohl by být kněz pohřben v Číhošti.

Tomáš Petráček, duchovní a historik, který byl pověřen kauzou Toufarova blahořečení, dnes věřícím v Číhošti oznámil, že by se pohřeb mohl konat už 12. července při poutní mši, která se uskuteční dva dny před narozeninami pátera Toufara (narodil se 14. července 1902 v Arnolci). "My doufáme, že se to všechno stihne. V rámci téhle slavnosti bychom chtěli uložit jeho ostatky tady dovnitř kostela v Číhošti," uvedl. Samotný proces blahořečení je podle Petráčka složitý a má několik fází. "My jsme teď v té první, takzvané přípravné fázi," přiblížil.

Do Číhoště, vesnice se zhruba 300 obyvateli, se dnes sjelo kolem 220 aut. Další lidé přijeli autobusem. Nechyběli pamětníci a Toufarovi příbuzní. "Můj táta chtěl v tom 68. roce pátera Toufara rehabilitovat, a taky na to doplatil. On dělal ředitele školy, tak ho okamžitě sesadili," zavzpomínal Luděk Toufar. Jeho dědeček byl bratrem Josefa Toufara.

Takzvaný číhošťský zázrak se odehrál na třetí adventní neděli 11. prosince 1949. Při mši se podle svědků několikrát pohnul půlmetrový kříž na hlavním oltáři. Dosud neobjasněný úkaz se měl později ještě opakovat. Toufar byl zatčen 28. ledna 1950, k přiznání se ho StB snažila přinutit ve valdické věznici. Ztýraný sedmačtyřicetiletý kněz zemřel v nemocnici v Praze, kam jej převezli z vězení. Příbuzným jeho smrt oznámili až v roce 1954.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 83)