Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vojáci s Charitou zakládají Vojenský fond solidarity

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 6. března 2015 14:17
Vojáci s Charitou zakládají Vojenský fond solidarity

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Praha - Armáda a Charita ČR v pondělí založí Vojenský fond solidarity. Pomáhat má nejenom raněným vojákům nebo pozůstalým po obětech misí, ale sloužit bude i pro sociální výpomoc. ČTK to sdělila mluvčí generálního štábu Jana Růžičková.

Smlouvu společně podepíší za všechny vojáky, vojenské policisty, Hradní stráž nebo příslušníky Vojenského zpravodajství náčelník generálního štábu Petr Pavel a za biskupskou konferenci, která zřizuje Charitu ČR, kardinál Dominik Duka. "Jak naše armáda, tak církev, přicházejí pro mnoho lidí ke slovu vždy až tehdy, kdy jde do tuhého, v nějakých krizových momentech," uvedl Duka.

Fond má být neformálním uskupením. Jeho účelem bude shromažďovat prostřednictvím darů peníze, které pak budou směřovat na veřejnou sbírku Charity na účet 44665522/0800 s variabilním symbolem 918.

Cílem fondu bude pomáhat vojákům z povolání, jejich rodinám nebo pozůstalým, kteří se ocitli v tísni, ať už ze zdravotních či sociálních důvodů nebo dopadem životních katastrof, a to v situacích, které jsou jen obtížně řešitelné běžnými postupy.

"Potřebujeme trvalý nástroj, který dokáže pomoci všem vojákům, kteří se dostanou do tíživé situace, nebo budou zraněni, a pokud přijdou o život při výcviku či v operacích, tak také jejich blízkým," poznamenal Pavel, který založení fondu inicioval.

Fond bude spolukoordinovat pro vojáky Charita, která již loni v létě zastřešovala sbírku organizovanou pro pozůstalé vojáků, kteří zahynuli v Afghánistánu. "Do sbírky mohou přispívat všichni, kterým není osud našich vojáků lhostejný," poznamenala Růžičková.

Činnost Vojenského fondu solidarity bude řídit jedenáctičlenný výbor, ve kterém budou zástupci důstojnického a praporčického sboru různých vojenských složek, charity a dva nezávislí členové. Ti budou jmenováni z řad praporčíků a kaplanů od konkrétního útvaru, jehož vojákovi či rodině bude pomáháno. O pomoci bude výbor hlasovat. "Podle dohody bude možné pět procent výtěžku fondu věnovat také na jeden až dva humanitární či jiné projekty Charity v rámci České republiky," dodala Růžičková.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)