Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Dnešní pochod přes Karlův most připomene porušování lidských práv na Kubě

Domácí zpravodajství / juml / ČCE / 10. března 2015 11:58
Dnešní pochod přes Karlův most připomene porušování lidských práv na Kubě

Dámy v bílém při demonstraci v Havaně roce 2012
Autor: Wikipedia.org / Hvr69 / Wikimedia Commons

Praha - Průvod s bílými deštníky projde ve středu 18. března přes Karlův most v Praze. Předcházet mu bude ekumenická bohoslužba v kostele u Martina ve zdi a následovat bude komponovaný večer v konírně Nosticova paláce. Cílem akce nazvané Den pro Kubu s podtitulem Pochod pro Dámy v bílém je podpořit kubánské hnutí Damas de blanco a upozornit na porušování lidských práv na Kubě. Přijede i Sonia Garro, která byla na Kubě vězněna z politických důvodů.

Dámy v bílém je sdružení kubánských žen, které se pravidelně setkávají a bíle oblečené s bílými květy upozorňují na porušování lidských práv ve své zemi. „Původně ženy, matky, sestry a dcery politických vězňů, se začaly pravidelně scházet po vypuknutí Černého kubánského jara v březnu 2003, kdy bylo zatčeno a následně odsouzeno k vysokým trestům vězení 75 disidentů a odpůrců režimu. Tito vězni byli již propuštěni, ale k porušování práv a svobod na Kubě stále dochází. Proto i Dámy v bílém jsou stále aktivní a jejich pravidelná setkání mají za cíl upozorňovat na politické represe na ostrově,“ vysvětlila za organizátory akce Šárka Schmarczová, předsedkyně Komise pro lidská práva působící při Synodní radě Českobratrské církve evangelické (ČCE).

I poté, co se Spojené státy a Kuba dohodly na zlepšení vztahů a na přelomu roku bylo propuštěno 53 politických vězňů, jsou na Kubě lidé dál vězněni. „Například umělec Danilo Maldonado je momentálně už dva měsíce ve vězení za to, že chtěl do parku vypustit dvě prasátka,na která nastříkal jména Fidel a Raúl. Zatkli ho při cestě do parku a od 26. prosince čeká na soud za mřížemi,“ poznamenal Ondřej Juřík z organizace Člověk v tísni.

Mezi 53 propuštěnými vězni byla i Sonia Garro, jedna ze členek Dam v bílém, za jejíž propuštění se konal loňský Den pro Kubu. Právě ona bude hostem letošní akce. Z vězení, kam se dostala v březnu 2012 po demonstraci k výročí Černého jara, byla propuštěna loni v prosinci, na soud čeká na svobodě.

Ke Dni pro Kubu se připojí také studenti Evangelické akademie a některé mimopražské sbory Českobratrské církve evangelické. Akce se koná již popáté. Pořádá ji Komise pro lidská práva působící při Synodní radě ČCE ve spolupráci s Člověkem v tísni.

 

Program akce:

17:30 ekumenická bohoslužba v evangelickém kostele Martin ve zdi (předsedá synodní senior ČCE Joel Ruml, káže prof. Tomáš Halík)

18:30 pochod na podporu Damas de blanco, přechod přes Karlův most na Malou Stranu do konírny Nosticova paláce

19:00 komponovaný večer Člověka v tísni, hlavní host Sonia Garro

21:00 občerstvení a hudba

 

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)