Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František přijal arcibiskupa Bezáka, spolu s kardinálem Vlkem

Ze světa / vlu / Vlastní zpráva / 10. dubna 2015 14:50
Papež František přijal arcibiskupa Bezáka, spolu s kardinálem Vlkem

Arcibiskup Róbert Bezák na soukromé audienci u papeže Františka
Autor: L'Osservatore Romano / Christnet.cz

Vatikán / AKTUALIZOVÁNO - Papež František v pátek přijal na soukromé audienci arcibiskupa Róberta Bezáka. Ten byl v Římě již od včerejška. O setkání informovalo Tiskové středisko Svatého stolce a portál Vatican Insider.

"Svatý Otec František přijal dnes dopoledne na audienci emeritního trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka," stojí v oficiálním vatikánském bulletinu, bez dalších podrobností.

S papežem Františkem o osudu oblíbeného duchovního také včera při soukromé audienci hovořil slovenský prezident Andrej Kiska. "Diskutovali jsme i o arcibiskupovi Bezákovi. Dlouho jsme o tom diskutovali," uvedl v jednom z rozhovorů. Že byl ale Bezák už ve čtvrtek v Římě přítomný, prezident nevěděl.

Podle fotografií, které zveřejnil deník L'Osservatore Romano byl na audience s arcibiskupem Bezákem, také přítomen český kardinál Miloslav Vlk. Právě on se o Bezákův případ ve Vatikánu několikrát zajímal a u papeže přimlouval za jeho audienci. 

Mikloško: Je to obrovský posun

„Toužili jsme, aby si papež s Bezákem popovídal, protože okolnosti jeho odvolaní jsou stále nejasné. Je to obrovský posun, že se prolomily zdi a Bezák mohl říct svůj názor,“ uvedl pro agenturu SITA František Mikloško, který jako první před třemi lety upozornil, že se připravuje Bezákovo odvolání. 

Mikloško zároveň míní, že římský biskup má snahu případ nějakým způsobem dále řešit, že by se ale Bezák mohl vrátit do některé ze slovenských diecezí jako reálné nevidí, podle něj spíš bude nadále působit někde v zahraničí, nebo na některé z vatikánských kongregací. "Samotný Bezák, když by se vrátil mezi slovenské biskupy, byl by jiný než předtím. I biskupové by byli jiní. Všichni prošli vnitřním vývojem." 

"Určitě je to velký průlom v jeho případu a překvapení," řekl podle sme.sk novinář Imrich Gazda, který se specializuje na dění v církvi. Už samotná skutečnost, že se Bezák s hlavou katolické církve setkal, podle Gazdy znamená, že se případ nějak posouvá. Ovšem jakým směrem, je v této chvíli těžké říci. 

Bezák byl odvolán ze své funkce 2. července 2012 tehdejším papežem Benediktem XVI. na základě apoštolské vizitace, kterou vedl litoměřický biskup Jan Baxant. O důvodech jeho odvolání se pouze spekulovalo, důvodem mohl být například jeho otevřený přístup k vykonávaní funkce, nebo spory s jeho předchůdecm arcibiskupem Jánem Sokolem.

 

Zaujala Vás tato zpráva? Sdílejte ji a šiřte dál...

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Papež František se setkal s arcibiskupem Bezákem 26.06.2014 13:49

Papež František se setkal s arcibiskupem Bezákem

Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 74)