Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež se podle Turecka slovy o genocidě dopustil pomluvy

Ze světa / juml / / 13. dubna 2015 13:21
Papež se podle Turecka slovy o genocidě dopustil pomluvy

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu
Autor: Wikipedia.org / Wikimedia Commons

Vatikán/Ankara - Papež František se dopustil pomluvy a urážky na cti, když v neděli při mši označil masakry Arménů v Turecku před sto lety za genocidu. V oficiálním prohlášení to dnes podle agentury ANSA napsalo turecké velvyslanectví ve Vatikánu. Podle něj hlava katolické církve zneužívá historii k politickým cílům. Ankara kvůli tomu zvažuje další kroky, řekl dnes turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu.

Papežovo vyjádření vyvolalo v Turecku velké rozhořčení už v neděli, kdy si turecké ministerstvo zahraničí kvůli protestu předvolalo vatikánského velvyslance. Masakr Arménů na sklonku Osmanské říše v letech 1915 až 1917 je v Turecku velmi citlivou otázkou. To, že smrt 1,5 milionu lidí byla genocidou, uznala asi dvacítka zemí včetně Francie, Itálie či Slovenska. Turecko to ale rezolutně odmítá a tehdejší dění označuje za občanskou válku, která si vyžádala 300.000 až 500.000 arménských obětí a stejný počet mrtvých na turecké straně.

"Genocida je právní koncept. Vyjádření, která neodpovídají právním definicím, i kdyby tu byla snaha je vysvětlit na základě rozšířeného přesvědčení, nejsou ničím jiným, než urážkou," uvedla turecká ambasáda ve Vatikánu.

Papežova mše pro arménské věřící

Papež František v neděli sloužil mši pro arménské věřící, které se účastnil také arménský patriarcha Nerses Bedros XIX Tarmouni. "V minulém století naše lidská rodina překonala tři obrovské a bezpříkladné tragédie. První, která bývá považována za první genocidu 20. století, postihla arménský lid," uvedl papež, který tak citoval dokument podepsaný v roce 2001 tehdejším papežem Janem Pavlem II. a tehdejším arménským patriarchou.

Turecké ministerstvo zahraničí zareagovalo téměř okamžitě a později v prohlášení uvedlo, že papežova slova jsou "kontroverzní ve všech aspektech, založená na předsudcích, které překrucují historii a redukují jen na příslušníky jednoho náboženství bolest, ke které v oblasti Anatolie během první světové války došlo".

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)