Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vatikán oficiálně uzná palestinský stát

Ze světa / juml / ČTK / 13. května 2015 21:07
Vatikán oficiálně uzná palestinský stát

Pohled na Ramalláh, neoficiální hlavní město Státu Palestina
Autor: Wikipedia.org / Ralf Lotys / Wikimedia Commons

Vatikán - Vatikán oficiálně uzná palestinský stát. Smlouvou, kterou dnes obě strany vypracovaly, ale která ještě čeká na oficiální podpis, přesouvá Svatý stolec podle agentury AP své diplomatické kontakty z Organizace pro osvobození Palestiny přímo ke státu Palestina. Izrael vyjádřil nad navázáním vatikánsko-palestinských vztahů zklamání.

Vatikán přivítal rozhodnutí Valného shromáždění OSN v roce 2012 uznat palestinský stát. Ale smlouva je prvním právním dokumentem vyjednaným mezi Svatým stolcem a palestinskou samosprávou a představuje tak oficiální diplomatické uznání, i když Vatikán už od loňska eviduje palestinského velvyslance při Svatém stolci jako zástupce palestinského státu.

"Ano, je to uznání, že stát existuje," sdělil vatikánský mluvčí Federico Lombardi. Palestinský prezident Mahmúd Abbás má v sobotu navštívit papeže Františka, a to před kanonizací dvou nových světců ze Svaté země, která se uskuteční o den později.

Nelibost nad uznáním Palestiny projevilo izraelské ministerstvo zahraničí, podle kterého to nepomůže mírovému procesu a vzdaluje to palestinské vedení od návratu k bilaterálním izraelsko-palestinským jednáním.

Palestinská samospráva tvrdí, že hlasováním ve Valném shromáždění OSN ji v roce 2012 uznalo přes 130 zemí. Česká republika tehdy hlasovala proti, ale někdejší Československo v roce 1988 uznalo akt vyhlášení státu Organizací pro osvobození Palestiny (OOP). V současné době Praha Palestinu jako stát nicméně neuznává.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 47)