Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

ON-LINE: Synodním seniorem ČCE se stal Daniel Ženatý, synodním kurátorem Vladimír Zikmund

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 15. května 2015 9:40
ON-LINE: Synodním seniorem ČCE se stal Daniel Ženatý, synodním kurátorem Vladimír Zikmund

Daniel Ženatý - nový synodní senior
Autor: sbor ČCE Pardubice

Praha - Na právě probíhajícím synodu Českobratrské církve evangelické (ČCE) byl zvolen nový Synodní senior Daniel Ženatý (*1954) a synodním kurátorem se stal Vladimír Zikmund (*1955), uvedl na svém facebookovém profilu farář ČCE Jaroslav Pechar. To jsou statutární zástupci a nejvyšší představitelé církve zvolení na šestileté období. Se zbytkem šestičlenné synodní rady budou uvedeni do služby 21.listopadu. Podle portálu synodcce.cz byl Daniel Ženatý jediným kandidátem a svůj hlas mu dalo 68 synodálů ze 71 přítomných. Vladimír Zikmund byl pak zvolen až ve druhém kole, kdy porazil Evu Zadražilou poměrem hlasů (42:28).

Prvním náměstkem synodního kuratora byl zvolen Jiří Schneider, který v letech 2010 - 2014 působil jako první náměstek ministerstva zahraničí a státní tajemník pro Evropskou unii. Po sametové revoluci byl poslancem a později velvyslancem v Izraeli. Druhým náměstkem se pak stala Eva Zadražilová, která již působila i v současné synodní radě a bude zřejmě jedinou ženou v radě nové.

ON-LINE: Synodním seniorem ČCE se stal Daniel Ženatý, synodním kurátorem Vladimír Zikmund

Vladimír Zikmund - nový synodní kurátor
Autor: Jaroslav Pechar

Daniel Ženatý je farářem v Pardubicích a již jedno volební období v synodní radě působil jako zástupce současného synodního seniora Joela Rumla. Funkci prvního náměstka zastával i v letech 1997 - 2003, kdy byl synodním seniorem Pavel Smetana. Podle Wikipedie se stal v pořadí desátým synodním seniorem v historii církve založené v roce 1918. Nejvyšší představitel laické části synodní rady Vladimír Zikmund pochází z Brna, kde působí jako kurátor sboru v Husovicích. Podle ČTK vystudoval ČVUT v Praze a dnes je ředitel společnosti ZKL - Výzkum a vývoj v Brně. Volbou Zikmunda tak byla přerušena osmnáctiletá tradice, kdy ve funkci synodní kurátorky působily ženy (Lydie Roskovcová, Mahulena Čejková a Lia Valková).

Na místo prvního náměstka synodního seniora kandidují faráři Roman Mazur, Ondřej Titěra a Pavel Pokorný. Podle Jaroslava Pechara po prvním kole volby získali shodně 35 hlasů Titěra a Pokorný. Bude probíhat druhé kolo volby. Ve druhém kole byl zvolen Pavel Pokorný (37:31). Ondřej Titěra se nakonec stal druhým náměstkem, když porazil Romana Mazura, uvádí Pechar. Roman Mazur nedávno veřejně podpořil navýšení peněz na diakonické a rozvojové projekty (více i v jeho článku pro časopis Český bratr). Nemusel uspět i kvůli svému věku (*1974), přesto, že již působí jako pražský senior. Jeho protikandidáti jsou minimálně o deset let starší. Touto poslední volbou je tak nová synodní rada kompletní.

 

Průběžně doplňováno....

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)