Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Soud se zastal boromejek, získají pozemky na Jičínsku

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 21. května 2015 11:05

Hradec Králové - Kongregace Milosrdných sester svatého Karla Boromejského získá tři parcely v Oboře, místní části Chomutic na Jičínsku, které ji v rámci restitucí odmítl vydat Státní pozemkový úřad. Dnes o tom na základě žaloby, kterou podala kongregace, rozhodl Krajský soud v Hradci Králové. Pozemkový úřad parcely nevydal, protože přes ně má vést plánovaná silnice R35 z Hradce Králové do Jičína.

Právní zástupce boromejek Stanislav Hykyš dnes u soudu řekl, že je kongregace připravená zřídit kvůli výstavbě silnice věcné břemeno a v budoucnu nehodlá stavbě bránit. Uvedl také, že ostatní pozemky v lokalitě Státní pozemkový úřad boromejkám již vydal.

Právní zástupkyně Státního pozemkového úřadu Dagmar Čevelová dnes u soudu namítala, že předmětné pozemky nelze vydat, protože jsou dotčené veřejně prospěšnou stavbou. Navrhované zřízení věcného břemene podle pozemkového úřadu nepřipadá v úvahu.

Církve, které se státem uzavřely dohodu, mají podle zákona dostat nemovitý majetek v hodnotě přibližně 75 miliard korun. Během 30 let jim stát vyplatí také 59 miliard korun za majetek, který nemůže být vydán, neboť již dnes není v majetku státu. Současně se až na nulu bude snižovat státní dotace církvím, zákon tedy znamená i odluku církve od státu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)