Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Soukromé i církevní školy by mohly dostat peníze na vyšší mzdy učitelů

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 21. května 2015 17:25
Soukromé i církevní školy by mohly dostat peníze na vyšší mzdy učitelů

Biskupské gymnázium Bohuslava Balbína v Hradci Králové. Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Lukáš Lánský / Creative Commons

Praha - Soukromé a církevní školy by mohly dostat 58,5 milionu korun na navýšení mezd svým učitelům o 3,5 procenta. Ministerstvo školství na to žádá peníze do svého rozpočtu. Požadavkem se bude v pondělí zabývat vláda. Navýšení o 3,5 procenta od loňského listopadu už platí ve veřejném sektoru. 

Návrh, který předloží ministr Marcel Chládek (ČSSD), by měl mít podporu ostatních členů kabinetu. Podle informací, které ČTK poskytlo ministerstvo školství, navýšení rozpočtu o tuto částku v březnu schválila koaliční rada. 

Soukromé školy s výjimkou vysokých dostávají od státu příspěvek na žáka, i když v nižší výši než státní školy. Příspěvek je určen na provoz a na mzdy učitelů. Zmiňovaných 58,5 milionu by mělo být těmto školám poskytnuto formou rozvojového programu. 

Pedagogové v těchto školách by se tak měli vyrovnat kolegům ve veřejném sektoru. "Tak bude již od 1. září 2015, tedy od školního roku 2015/2016, zajištěna srovnatelnost v odměňování veřejných a neveřejných škol," uvedlo ministerstvo ve vyjádření pro ČTK. 

Před pěti lety podle údajů Českého statistického úřadu platilo, že mzdy v soukromých školách byly pod úrovní platů ve školách státních. V regionálním školství, které zahrnuje školy od mateřských po vyšší odborné, v Česku působí přes 750 soukromých a zhruba 150 církevních škol. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)