Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V ostravsko-opavské diecézi se otevře téměř 150 kostelů

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 22. května 2015 17:30
V ostravsko-opavské diecézi se otevře téměř 150 kostelů

Ilustrační foto
Autor: Vít Luštinec

Ostrava - Na území ostravsko-opavské diecéze se příští pátek u příležitosti Noci kostelů otevře téměř 150 kostelů katolické a protestantských církví. Lidé si budou moci prohlédnout například historické listiny nebo si projít kvůli opravám uzavřenou katedrálu Božského Spasitele v centru Ostravy, řekl dnes ČTK mluvčí biskupství Pavel Siuda.

"Z mimořádných programových nabídek v letošním roce je možné jmenovat například vystavení nalezených originálů listin z kopulí katedrály Božského Spasitele v kostele svatého Václava v Ostravě. Listiny byly nalezeny v rámci rekonstrukce při sejmutí makovic věží, vloženy tam byly v době výstavby katedrály, tedy v roce 1888. Část z nich je dobře zachovalá, takže si je návštěvníci Svatého Václava budou moci přečíst," uvedl koordinátor akce za ostravsko-opavské biskupství Miroslav Přikryl.

Podle něj ale zájemci budou moci zcela mimořádně nahlédnout i do zákulisí oprav katedrály Božského Spasitele. "V katedrále bude vyhrazen průchod a lidé budou mít na několik hodin možnost ji projít a prohlédnout si rozpracované opravy," uvedl Přikryl.

Podle Siudy se organizátoři při Noci kostelů snaží zaujmout návštěvníky také různými výstavami či prohlídkami jindy těžko dostupných míst a dalšími doprovodnými akcemi. "Například v Dětmarovicích připravují soutěž pro děti s názvem Detektiv v kostele, ochutnávku pravých klášterních piv, výtvarnou dílničku pro děti a výstavu cizojazyčných biblí," uvedl Siuda. Na faře v Doubravě na Karvinsku bude zase farní kancelář předvedena v podobě, jak ji kněz užíval před 100 lety. V Ostravě-Hrabůvce se bude konat módní přehlídka kostelní módy v průběhu liturgického roku. Kostel svatého Jiří v Dobré na Frýdecko-Místecku představí nový zvon Panna Maria o váze 100 kilogramů.

"Další kostely chtějí zpřístupnit věže a zvonice. Na Svatojánskou věž ve Frýdku-Místku bude možnost vystoupat již od 14:00. Do míst, kam mohou během roku jen zvoníci, se lidé dostanou také v Opavě-Komárově, Doubravě, Štramberku, Dobré a dalších místech. Zvony všech kostelů se dostanou ke slovu hned na úvod Noci kostelů. Jejich vyzvánění zahájí program v 18:00," podotkl Siuda.

Připomněl, že s nápadem nechat kostely otevřené dlouho do noci přišel mimoděk jeden z vídeňských kostelníků, když opomněl po večerní mši kostel zavřít a lidé do něj přicházeli i dlouho po setmění. Od roku 2005 se už kostely ve Vídni otevřely cíleně a během následujících let se tato aktivita postupně rozšířila. V Česku se akce poprvé konala v roce 2009 a o rok později už měla celostátní rozměr. Noc kostelů je ekumenický projekt a sdružuje kostely a modlitebny devíti různých křesťanských církví. Bližší informace i program lze najít na stránkách www.nockostelu.cz.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
27%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 40)