Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Praze dnes začíná mezinárodní husovská konference

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 27. května 2015 9:08
V Praze dnes začíná mezinárodní husovská konference

Ženy pod Husovou kazatelnou v Betlémské kapli

Praha - Na vznik a formování obrazu osobnosti Jana Husa, jeho života a odkazu jeho díla napříč dějinami se zaměří třídenní mezinárodní konference, která dnes začíná v Clam-Gallasově paláci v Praze. S příspěvkem na ní vystoupí na čtyři desítky odborníků. Husovu osobnost a jeho odkaz budou posuzovat nejen v kontextu českých dějin, ale i se zřetelem k týmž procesům jinde ve světě, v různých komunitách a sociálních skupinách.

Konferenci s názvem Jan Hus - husitství - husitská Praha pořádají u příležitosti letošního 600. výročí Husovy mučednické smrti Historický ústav Akademie věd ČR a Archiv hlavního města Prahy. "Rozdíly a rozpory mezi různými tradicemi nehodláme zastírat. Přitom chceme zvýraznit také roli Prahy jako centra bezprostřední recepce Husova odkazu, zdroje inspirace pro pokračující předmoderní tradici stejně jako místo, kde se formovala a nalézala nemalý ohlas i její moderní podoba," uvádějí pořadatelé.

V dnešním prvním dnu konference vystoupí třeba historik Petr Čornej s příspěvkem Jan Hus mezi duchovní a světskou mocí, některé referáty se budou věnovat životu v Praze na počátku 15. století a Mlada Holá a Martin Holý ve společném příspěvku promluví o Betlémské kapli jako místu husovské paměti od konce 15. do počátku 17. století.

V příštích dnech bude na programu mimo jiné i reflexe Husa a jeho odkazu ve filmu a televizi, proměny Jana Husa v učebnicích dějepisu či Masarykova aktualizace Husova učení na konci 19. století.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)