Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež v Sarajevu upozornil na "ovzduší války" ve světě

Ze světa / kir / ČTK / 6. června 2015 16:32
Papež v Sarajevu upozornil na

Papež František
Autor: Flickr.com / M. Mazur / Creative Commons

Sarajevo - Papež František při dnešní bohoslužbě v Sarajevu řekl, že ve světě "cítí ovzduší války" a v této souvislosti odsoudil ty, kteří toto klima úmyslně udržují. Jeho bohoslužby na olympijském stadionu v bosenské metropoli se zúčastnilo na 65.000 lidí. František přiletěl ráno do Sarajeva na jednodenní návštěvu. Za její hlavní cíl označil povzbudit k usmíření tři hlavní znesvářené národnosti země, katolické Chorvaty, pravoslavné Srby a muslimské Bosňáky, mezi kterými 20 let po válce stále panuje silná nedůvěra.

 "Je to svým způsobem třetí světová válka podávaná po kouskách a v kontextu globální komunikace je zde cítit klima války," řekl papež během liturgie. "Je to klima, které vyvolávají a záměrně podněcují zejména ti, kteří si přejí střet mezi různými kulturami a civilizacemi, a také ti, kteří s válkami spekulují, aby vydělali na prodeji zbraní," dodal. Avšak válka, upozornil dále František, je také "destrukce, mnoho zničených životů. "Vy to víte velmi dobře, neboť jste to tady skutečně zažili: jaké utrpení, jaké pustošení, jaká bolest!"

Válka, která v letech 1992 až 1995 v Bosně provázela rozpad bývalé Jugoslávie, si vyžádala životy na 100.000 lidí a tisíce dalších jsou dosud nezvěstní. Polovina populace byla etnickými čistkami donucena opustit domovy. Kvůli příjezdu papeže přijelo do Sarajeva na 100.000 Bosňanů z nejrůznějších koutů země. Tisíce lidí lemovaly cestu, kudy papež jel z letiště do města. 

Při setkání s vedením země, tříčlenným předsednictvem Bosny a Hercegoviny, které se uskutečnilo před bohosužbou, František vyzval Bosňany, aby odmítli "barbarství" těch, kteří pokračují ve vyvolávání rozporů, jež mají být "záminkou pro další nepopsatelné násilí". Nabádal, aby lidé trpělivostí a důvěřivým dialogem pokračovali v práci ve prospěch míru a soužití. 

"Sarajevo a Bosna mají zvláštní význam pro Evropu i pro celý svět," zdůraznil rovněž pontifik. Soužití tří komunit různého vyznání podle něj "dokazuje celému světu, že spolupráce mezi různými etniky a náboženstvími k obecnému blahu je možná". Zdůraznil ale, že je pro to třeba učinit ještě více, zejména v Bosně.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)