Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vzácné rukopisy obohatí na 3 dny výstavu o Husovi

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 12. června 2015 13:04
Vzácné rukopisy obohatí na 3 dny výstavu o Husovi

Jan Hus na hranici (Iluminace Jenského kodexu)
Autor: repro Wikipedia.org / Wikimedia Commons

Praha - Výstavu o Husovi doplní na tři dny vzácné iluminované rukopiNa pouhé tři dny budou do výstavy o Janu Husovi v Galerii Klementinum zařazeny dva vzácné graduály z konce 16. století. Bohatě iluminované rukopisy budou moci návštěvníci spatřit od pátku 12. do neděle 14. června. Pracovníci knihovny je instalují do vitrín otevřené na stránkách s vyobrazením Jana Husa na hranici. Jednotné vstupné bude při této příležitosti sníženo na 20 korun, uvedla dnes mluvčí Národní knihovny Irena Maňáková.

Výstava Jan Hus: Problém přijmout svobodu potrvá v Galerii Klementinum až do 28. června. Ukazuje čtyři desítky originálních rukopisů a starých tisků, které se tematicky váží k osobnosti a učení Jana Husa. Mezi exponáty jsou i dva rukopisy Dalimilovy kroniky z 15. století či ukázky textů, které vpisoval do rukopisů Jan Hus vlastní rukou. Ve formě umělecké kopie je vystavena Velislavova bible.

Jan Hus je světově známou osobností českých dějin a zpravidla bývá považován za vzorový příklad svobodně myslícího člověka. V letošním roce si Česká republika připomíná 600. výročí jeho upálení. "Už s předstihem vyšly některé publikace na husovské téma, není nutné tedy opakovat výklad o Janu Husovi samém, nýbrž se výstavou i publikací pokoušíme o něco jiného. Představit jej v jiném světle," vysvětluje koncept výstavy i doprovodné publikace Zdeněk Uhlíř z Národní knihovny.

"Musíme se smířit s tím, že se nám nikdy nepodaří dosáhnout jednoho jediného a jednotného výkladu Husa, ale i čehokoli jiného v historii. Musíme si uvědomit, že za námi je jen jedna minulost, ale že za námi, vedle nás i před námi jsou různé dějiny. Jsou sice jedny, ale mnohé," dodává Uhlíř, který se pokusil o zařazení osobnosti Jana Husa do bouřlivého kontextu českých dějin v celé době lucemburské (1310 až 1437).

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)