Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Českobudějovický biskup Kročil přijal svěcení a ujal se úřadu

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 13. června 2015 22:33
Českobudějovický biskup Kročil přijal svěcení a ujal se úřadu

Českobudějovický biskup Vlastimil Kročil
Autor: ČBK

České Budějovice - Nový českobudějovický biskup Vlastimil Kročil dnes přijal biskupské svěcení. Jeho hlavním světitelem byl pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka. Obřadu v katedrále sv. Mikuláše se zúčastnila řada českých i zahraničních představitelů římskokatolické církve i veřejného života a stovky věřících. Kročil se stal 13. českobudějovickým biskupem. Úřad převzal po biskupu Jiřím Paďourovi, který před rokem rezignoval ze zdravotních důvodů.

"Když jsem 20. září roku 1988 opouštěl svoji vlast, abych uskutečnil svou touhu stát se knězem, přemýšlel jsem, kam mne jednou služba Bohu zavede," uvedl Kročil v závěrečné promluvě. Emigroval, když nebyl přijat do kněžského semináře v Litoměřicích, kam se třikrát hlásil. Teologii pak studoval v Římě. Přítomné hosty v promluvě oslovil i italsky a německy.

Skoro tříhodinová slavnost s průvodem duchovních skončila po poledni. Katedrálu zaplnilo kolem 500 lidí a podobný počet věřících sledoval obřad před chrámem na velkoplošných obrazovkách.

Kvůli slavnosti byla částečně omezena doprava a parkování v centru města. "Z naší strany všechno proběhlo v pořádku," řekla ČTK mluvčí městské policie Věra Školková. Pouze brzo po ránu muselo být odtaženo 27 špatně zaparkovaných aut.

Biskupské svěcení zažila jihočeská metropole naposled v roce 1990 u příležitosti svěcení Miloslava Vlka. Následující dva biskupové přišli do Českých Budějovic již vysvěceni.

Hosté dnes přijeli i ze sousedních diecézí v Rakousku a Německu, a také ze Slovenska, Polska a Itálie. Přítomen byl apoštolský nuncius Giuseppe Leanza. Ředitel protokolu prezidentské kanceláře Jindřich Forejt přečetl novému biskupovi dopis od prezidenta Miloše Zemana.

Mezi českými a moravskými biskupy nechyběl emeritní českobudějovický biskup Paďour. Rezignaci na úřad nabídl v říjnu 2013, papež František ji přijal loni v březnu. Poté vedl diecézi vikář Adolf Pintíř. Kročila, který naposledy působil jako farář ve Veselí nad Lužnicí, jmenoval papež diecézním biskupem letos 19. března.

Kročil v květnu oslavil čtyřiapadesáté narozeniny. Pochází z Brna. Po studiích v Římě přijal kněžské svěcení 16. července 1994, rovněž v katedrále sv. Mikuláše v Českých Budějovicích.

Českobudějovická diecéze byla založena roku 1785 a je jednou z osmi v České republice. Spravuje 354 farností. Podle posledního sčítání lidu se v této diecézi hlásí ke katolické víře zhruba 237.000 ze 743.000 obyvatel.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 55)