Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Nová encyklika k životnímu prostředí bude určena všem obyvatelům planety

Ze světa / juml / ČTK / 14. června 2015 15:32
Nová encyklika k životnímu prostředí bude určena všem obyvatelům planety

Papež František
Autor: Flickr.com / M. Mazur / Creative commons

Vatikán - Papež František dnes zdůraznil, že jeho očekávaná encyklika k ochraně životního prostředí je určena všem obyvatelům planety, nikoli jen katolíkům. V projevu k tisícům lidí na Svatopetrském náměstí podle agentury AP vyjádřil naději, že se ve čtvrtek zveřejněný text dostane k co největšímu počtu lidí.

Vyzval lidi, aby věnovali pozornost zhoršování životního prostředí kolem sebe. "Tato encyklika je určena všem. Modleme se, ať se každý seznámí s jejím odkazem a zvýší svou odpovědnost vůči společnému místu k životu, které nám dal bůh," prohlásila hlava katolické církve.

Čtvrteční zveřejnění encykliky začne ve Vatikánu tiskovou konferencí, která má podpořit Františkovo naléhání, že jeho text není pouze pro katolíky. Na setkání s novináři budou podle AP hovořit tři osobnosti: vatikánský kardinál, řecký pravoslavný teolog a ateistický vědec.

Papež František, který převzal své jméno po svatém Františku z Assisi, jenž je patronem ekologie, začal psát encykliku o vztahu člověka a přírody začátkem loňského roku. Jak poznamenala agentura Reuters, hlava katolické církve již vícekrát ukázala, že se o ekologii zajímá.

Papež, který nastoupil do funkce v březnu 2013, zmínil vztah člověka a přírody již v několika svých vystoupeních. Například loni v lednu uvedl před diplomaty ve Vatikánu: "Bůh vždycky odpustí, my odpouštíme někdy, ale když je s přírodou špatně zacházeno, ta neodpouští nikdy."

Encyklika je nejautoritativnější dokument, jaký může papež vydat. Vždy se zabývá otázkami, které církev v dané chvíli považuje za nejdůležitější. Encykliky Benedikta XVI. pojednávaly o lásce (Bůh je láska z roku 2006), naději (Spaseni v naději z roku 2007) a sociálním učení katolické církve (Láska v pravdě z roku 2009). První encyklikou papeže Františka bylo Světlo víry. Šlo ale o výsledek společné práce s jeho předchůdcem Benediktem XVI.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 73)