Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Před soudem stanul kněz kvůli obtěžování chlapců z Přerova

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 15. června 2015 12:08
Před soudem stanul kněz kvůli obtěžování chlapců z Přerova

Ilustrační foto: Alegorie spravedlnosti
Autor: Wikipedia.org / Mylius / Creative Commons

Přerov - Před přerovským okresním soudem dnes stanul katolický kněz Vladimír Krejsa obžalovaný ze sexuálního obtěžování dětí v Přerově. Čtyřiašedesátiletý duchovní z Přerovska, který už kněžskou praxi nevykonává a je v důchodu, se během své práce pohyboval v romské komunitě v problémové lokalitě u přerovského nádraží. Obžalován byl ze dvou trestných činů. Jednání dnes bylo neveřejné a soudkyně jej kvůli nepřítomnosti dalších svědků odročila na polovinu srpna.

"Na obžalovaného byla podána obžaloba pro přečiny ohrožování výchovy dítěte a svádění k pohlavnímu styku, pohybujeme se v trestní sazbě od šesti měsíců do pěti let. Ke konkrétním skutkovým okolnostem se z důvodu ochrany poškozených, mezi kterými jsou děti mladší 18 let, nemohu vyjadřovat. Jde o více případů páchaných po delší dobu, přibližně 3,5 roku," řekla dnes ČTK státní zástupkyně Šárka Pivodová.

Soudkyně Emilie Richterová vykázala veřejnost už před čtením obžaloby. K soudu dorazila v roli svědků zhruba desítka místních mladíků. Většina z nich odmítla vypovídat, další k soudu nedorazili. "Obhájce a obžalovaný trvají na jejich výsleších. Jednání jsme odročili na 13. srpna, někteří svědci se nacházejí ve výkonu trestu, musíme požádat o eskortu. Obžalovaný i obhájce také nesouhlasí se čtením znaleckého posudku, tak budu muset předvolat znalkyni," uvedla soudkyně.

Případ vyšel najevo loni v červnu, kněze policisté zadrželi v jednom z činžovních domů přerovského přednádraží, kde žijí hlavně romské rodiny. Údajně obtěžoval pět chlapců. Na případ upozornil jeden z rodičů. Krejsa čelí obžalobě na svobodě, on ani jeho obhájce se k případu dnes nechtěli vyjadřovat. Státní zástupce sice pro něj navrhl vazbu, soud to ale zamítl.

Mluvčí olomouckého arcibiskupství Jiří Gračka deníku Právo loni v červnu řekl, že muž je dlouhodobě nemocný, a kněžskou praxi tedy nevykonává. "Do Přerova jezdil soukromě. S věřícími tam ve styku nebyl. Jeho počínání, bude-li mu prokázáno, nemělo nic společného s duchovními záležitostmi. Žádné kroky v této věci zatím dělat nebudeme, neboť oficiálně o případu zatím nevíme, a navíc, šetření je úplně na začátku," řekl Gračka Právu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)