Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Na místo masakru Němců povede pochod, na Švédských šancích bude i společná modlitba

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 18. června 2015 15:32
Na místo masakru Němců povede pochod, na Švédských šancích bude i společná modlitba

Pole na Švédských šancích
Autor: stránky města Přerov

Přerov -

Před sedmdesáti lety došlo na návrší nedaleko Přerova k jedné z nejbrutálnějších protiněmeckých odvet. V noci z 18. na 19. června 1945 zde českoslovenští vojáci vedení ambiciózním rozvědčíkem Karolem Pazúrem postříleli 265 spišských Němců. O život přišlo jedenasedmdesát mužů, sto dvacet žen a čtyřiasedmdesát dětí. Všechny oběti události, která bývá přezdívána jako masakr na Švédských šancích, byli civilisté.

Podle České televize k masové vraždě, jež si pro absenci soudního procesu i způsob vykonání v ničem nezadá s protektorátním řáděním nacistů, vůbec nemuselo dojít, kdyby se na přerovském nádraží kvůli přetíženým spojům na východ nesetkaly dva vlaky. V prvním z nich se na Slovensko z pražské vojenské přehlídky vraceli příslušníci 17. pěšího pluku z bratislavské Petržalky; druhým vlakem mířily na domovskou Spiš necelé tři stovky karpatských Němců, které o rok dříve přesídlil wehrmacht do severozápadních Čech.

Pazur byl v roce 1949 za svůj čin odsouzen na dvacet let, ale již v roce 1951 byl amnestován prezidentem Klementem Gottwaldem; podle historika Tomáše Staňka v jeho prospěch intervenovali důstojníci vojenské rozvědky včetně jejího náčelníka Bedřicha Reicina, spolustrůjce politických procesů (a pozdější oběti procesu s Rudolfem Slánským). Muž, který stál za smrtí tří stovek krajanů, získal nakonec křeslo ve slovenském Svazu protifašistických bojovníků, vedle toho pracoval jako agent Státní bezpečnosti.

Zastupitelé odsoudili nesmyslné krveprolití a pořadají ekumenické shromáždění

Zastupitelé Přerova přijali na svém červnovém zasedání „Prohlášení“, v němž odsuzují nesmyslné krveprolití, které se stalo jen kousek od Přerova „Na Švédské šance organizujeme v sobotu 20. června pochod, který bude v 11 hodin ukončen vzpomínkovým a ekumenickým setkáním. Na místě krutosti bude odhalena deska s popisem hrůzných událostí. Deska bude mít místo na vydlážděném kříži, který tu v těchto dnech vzniká,“ informoval přerovský primátor Vladimír Puchalský na stránkách města. Na místo se sjedou i pamětníci a pozůstalí po obětech ze Slovenska i z Německa.

Masakr karpatských Němců je nejbrutálnější čin, který se stal na Moravě a Slezsku v první polovině čtyřicátých let minulého století a počet obětí převyšuje i počet mrtvých v Lidicích, připomněl nedávno publicista Jan Urban.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)