Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Útočník v americkém kostele zavraždil devět osob. Policii dosud uniká

Ze světa / MiH / ČTK / 18. června 2015 17:13
Útočník v americkém kostele zavraždil devět osob. Policii dosud uniká

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Augustas Didžgalvis / Creative Commons

Charleston (USA) - Početné policejní týmy v americkém městě Charleston stále pátrají po bělošském útočníkovi, který ve středu večer místního času zastřelil v kostele navštěvovaném převážně Afroameričany devět lidí. Podle šéfa místní policie Gregoryho Mullena šlo o zločin z nenávisti. Takto jej dnes označily i federální úřady, které začaly střelbu vyšetřovat. Policie zveřejnila fotografie bělocha, který je prý stále ve městě.

Vrahem je podle FBI jednadvacetiletý muž jménem Dylann Roof z jihokarolínského města Columbia. Totožnost útočníka na zveřejněné fotografii určil jeho strýc Carson Cowles. "Čím víc se na něho dívám, tím víc jsem přesvědčen, že je to on," řekl novinářům Cowles.

Střelba se z kostela Africké metodistické episkopální církve v centru Charlestonu ve státě Jižní Karolína ozvala ve středu večer kolem deváté hodiny místního času (dnes 03:00 SELČ). Uvnitř bylo v tu chvíli podle stanice CNN včetně střelce 13 lidí. Osm lidí zemřelo podle Mullena na místě. Dva lidi byli z kostela převezeni do nemocnice, přičemž jeden z nich svým zraněním podlehl. Dva další střelbu přežili bez zranění.

O život přišli tři muži a šest žen. Mezi oběťmi je podle amerických médií také jednačtyřicetiletý pastor kostela Clementa Pinckney, který byl zároveň demokratickým senátorem v jihokarolínském zákonodárném sboru. Podle Mullena je ze záběrů bezpečnostních kamer patrné, že muž vešel do kostela téměř hodinu před tím, než byla hlášena střelba.

Podle informace přeživších návštěvníků kostela vrah během hrůzné scény nabil svou zbraň pětkrát. Duchovni Pinckney se údajně pokoušel s ním hovořit. Roof mu prý jen řekl: "Musím to udělat. Znásilňujete naše ženy a vzali jste nám zemi."

Policie střelce stíhá s pomocí psů a vrtulníků a zveřejnila jeho popis. Mladý muž byl podle policie oholený, na sobě měl šedivé tričko s dlouhým rukávem a džíny a na nohách pohorky. I když policie do akce nasadila početnou jednotku, střelec zůstával na útěku i více než 12 hodin po incidentu. Starosta města Joseph Riley nabídl finanční odměnu za informace, které umožní střelce dopadnout. "Vstoupit do kostela a někoho zastřelit, to je akt čisté nenávisti," řekl.

Na nejnovější střelbu reagoval republikánský uchazeč o prezidentský úřad Jeb Bush. Podle původního oznámení agentury AFP odvolal setkání s voliči v Severní Karolíně, avšak podle amerických sdělovacích prostředků měl být dnes Bush právě v Charlestonu a předvolební setkání zrušil. Na svém twitterovém účtu uvedl, že je třeba se v Charlestonu soustředit na oběti a rodiny "postižené tragickými událostmi".

Také kandidátka demokratů Hillary Clintonová, která byla v rámci své kampaně v Charlestonu ve středu, na střelbu reagovala na Twitteru: "Hrozné zprávy z Charlestonu - mé myšlenky a modlitby jsou s vámi se všemi."

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 51)