Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Šéf OSN v reakci na novou encykliku vyzval k přijetí klimatické dohody

Ze světa / juml / ČTK / 19. června 2015 12:20
Šéf OSN v reakci na novou encykliku vyzval k přijetí klimatické dohody

Pan Ki-mun
Autor: Wikipedia.org / Wikimedia Commons

Vatikán/Praha - Ke schválení důležité dohody o klimatu na plánované klimatické konferenci koncem roku v Paříži vyzval vlády všech zemí generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Zařadil se tak mezi množství osobností a organizací, které přivítaly dnes zveřejněnou encykliku papeže Františka, věnovanou ochraně životního prostředí. Nejvyšší představitel římskokatolické církve ale svým krokem narazil i na neporozumění, zejména mezi konzervativci ve Spojených státech. Americký prezident Barack Obama ale papežovu iniciativu pochválil.

"Změna klimatu je jedním ze základních úkolů lidstva a morální otázkou, která zahrnuje dialog vedený s úctou se všemi složkami společnosti," zdůraznil nejvyšší představitel Spojených národů v prohlášení. "Lidstvo má povinnost chránit náš společný domov, planetu Zemi, a projevit solidaritu s nejchudšími a nejzranitelnějšími, kteří nejvíce trpí změnami klimatu," dodal.

V této souvislosti Pan Ki-mun důrazně apeloval na vlády, "aby národní zájmy podřídily zájmům obecným a aby přijaly ambiciózní, univerzální dohodu o klimatu" během mezinárodní konference, která se má tímto tématem zabývat mezi 30. listopadem a 11. prosincem letošního roku ve francouzské metropoli.

Papež v encyklice mimo jiné konstatuje, že hlavní příčinou oteplování, jež ničí planetu, je lidská činnost, a nabádá celé lidstvo, nejen věřící, aby bojovalo proti oteplování "pozměněním životního stylu, výroby a spotřeby".

Ocenění se hlavě římskokatolické církve dostalo od Obamy, který otázku klimatu zařadil mezi svoje politické priority. "Vítám encykliku Jeho Svatosti papeže Františka a hluboce obdivuji papežovo rozhodnutí," reagoval Obama. Jde podle něj o jasnou a významnou snahu plnou morální autority pohnout touto záležitostí kupředu.

Františka podpořil mezi jinými i francouzský prezident François Hollande. "Ve chvíli, kdy se Francie připravuje na klimatická jednání, chci tuto výzvu adresovanou veřejnosti i vládám na celém světě přivítat," uvedl v prohlášení. Zároveň vyjádřil naději, že papežův "jedinečný hlas byl slyšet na všech kontinentech".

Mezi těmi, kdo dnešní počin hlavy katolické církve ocenili, byl například český biskup Václav Malý. Encykliku označil za přelomový dokument a vyzdvihl, že se v něm papež obrací na všechny obyvatele planety bez ohledu na to, zda jsou křesťany či jaká je jejich politická orientace.

Mezinárodní organizace ochránců přírody Greenpeace z encykliky vyvodila, že František žádá "hlasitě a jasně" bezodkladné zahájení ústupu od fosilních paliv, které tolik poškozují životní prostředí. České Hnutí Duha v této souvislosti připomnělo, že Česká republika je jedním z největších producentů emisí skleníkových plynů v Evropě v přepočtu na hlavu, a vláda by proto měla přijmout antifosilní zákon podle britského vzoru.

Světový fond na ochranu přírody (WWF) ale upozornil, že sama církev by měla papežova následovat činy. "František označil ochranu přírody za hlavní věc. Nyní jde o to, aby jeho poselství bylo přijato na všech úrovních církevní hierarchie a bylo odpovídajícím způsobem uplatněno," řekl mluvčí WWF Eberhard Brandes.

Ne všude ale bylo papežovo poselství přijato příznivě. Zejména řada amerických republikánských politiků odmítajících, že by se lidská činnost rozhodujícím způsobem podílela na oteplování klimatu, encykliku odmítla s poukazem na to, že jde o politickou záležitost, nikoli církevní.

"Nemyslím, že bychom měli politizovat naši víru. Myslím si, že náboženství by nám mělo pomáhat stát se lepšími lidmi a méně by se mělo zabývat věcmi, které zasahují do politiky," uvedl uchazeč o republikánskou nominaci na amerického prezidenta Jeb Bush. "Respektuji papeže, je to úžasná vedoucí osobnost, ale tento problém by měl být řešen na politickém poli... Nechodím na mši, abych poslouchal řeči o ekonomice a politice," řekl rovněž.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
28%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 39)