Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Křesťané se zastali muslimského studenta kvůli incidentu s aktivisty proti uprchlíkům

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 24. června 2015 14:47
Křesťané se zastali muslimského studenta kvůli incidentu s aktivisty proti uprchlíkům

Ilustrační obrázek - abrahamovská náboženství
Autor: facebook.com

Olomouc - 29. května došlo na Horním náměstí v Olomouci ke konfliktu mezi aktivisty spolku „Islám v ČR nechceme“ (IvČRN), kteří zde sbírali podpisy pro svou petici proti uprchlickým kvótám, a několika zahraničními studenty. Iniciativa Za církev sociálnější vydala k incidentu prohlášení, ve kterém upozorňuje na rozpor mezi tím, jak byl muslimský student lékařství za pouhý pokus o stržení jednoho plakátku poté, co mu byla udělena policejní pokuta, ještě podroben disciplinárnímu řízení v rámci univerzity, zatímco uskupení (IvČRN) šíří podle názoru inicitativy beztrestně otevřeně xenofobní a extremistické názory. Podle Iniciativy je třeba naopak vyjadřit solidaritu zahraničnímu studentovi, který se v Olomouci slovně i symbolickou akcí postavil proti šíření nenávisti ze strany IvČRN.

Iniciativa „Za církev sociálnější“, sdružující křesťany různých církví spojené zájmem o sociální témata a lidská práva, již dříve vyzvala k přijetí syrských uprchlíků na území České republiky a opakovaně upozorňuje na posilování nenávistných a xenofobních postojů v české společnosti a vyzývá k solidaritě s uprchlíky.

Nyní v prohlášení věnovaném olomouckému incidentu iniciativa vyjadřuje znepokojení nad tím, že se student, který se pouze pokusil strhnout plakátek šířící nenávist, nedočkal veřejného zastání, byl na místě zadržen, zaplatil pokutu a policie zkoumá, zda se dopustil přestupku. Vedení Lékařské fakulty vyjádřilo na serveru UPOL politování nad incidentem, studenta si povolalo k vysvětlení a sdělilo, že student projevil nad událostmi upřímnou lítost a omluvil se za své jednání.

"V přiloženém dopise sepsaném podle názoru iniciativy pravděpodobně pod tímto nátlakem se student omlouvá organizátorům petice (tedy IVČRN) i komukoliv jinému, koho jeho čin znepokojil, a několikrát zdůrazňuje, jak je v ČR spokojený. Případem se na univerzitě ještě má zabývat disciplinární komise", stojí v prohlášení Iniciativy, která naopak za skandální a nejspíše i protiprávní jednání považuje každodenní propagaci nenávisti uskupením IvČRN vůči muslimům.


Celý text prohlášení je dostupný zde.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)