Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vatikánský diplomat kritizoval "iracionální nevraživost" vůči uprchlíkům

Ze světa / juml / ČTK / 24. června 2015 18:29
Vatikánský diplomat kritizoval

Ilustrační foto - Uprchlíci připlouvají na italský ostrov Lampedusa
Autor: Flickr.com / Sara Prestianni

Ženeva - Vatikán dnes kritizoval údajnou "iracionální nevraživost" vůči uprchlíkům. Podle vyslance Vatikánu při OSN arcibiskupa Silvana Tomasiho lidé často na "oběti násilí a porušování lidských práv pohlížejí, jako by si za svou situaci mohli sami". Informovala o tom agentura APA.

Tomasi, který je zároveň zástupcem Vatikánu ve stálém výboru Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR), dnes v Ženevě hovořil o podle něj znepokojivých okolnostech. Řekl, že nutná je nyní "mimořádná solidarita", velkorysejší přístup k usazování uprchlíků a lepší rozdělení odpovědnosti.

Uprchlická politika, která se výlučně zaměřuje na zajištění bezpečnosti, podle něj přehlíží, že žadatelé o azyl bývají oběťmi tragédií a otázka obecného blaha není omezena hranicemi jednotlivých států.

Vatikánský diplomat dále vytkl světovému společenství nedostatek politické vůle ukončit ozbrojené konflikty a další příčiny exodů a vyhánění. Vatikán požaduje, aby se při rozdělování mezinárodní rozvojové pomoci zvlášť myslelo na země přijímající uprchlíky. Je prý třeba zabránit destabilizaci těchto států, a tím dalším přesunům lidí.

Tomasi rovněž poukázal na to, že stále větší počet uprchlíků není pod mezinárodní ochranou. Narážel tak na ty migranty, kteří svou vlast opustili v důsledku ekologických škod a klimatických změn.

Podle nejnovějších údajů UNHCR je nyní na světě více než 60 milionů uprchlíků a vyhnanců, což je nejvíce od 2. světové války. Loni jich každý den přibývalo v průměru 42.500. S nebývalou vlnou běženců se v poslední době potýká také Evropa.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)