Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Litomyšli mají novou sochu sv. Anežky České. Požehnal ji kardinál Duka

Domácí zpravodajství / MiH / Bihk.cz / 25. června 2015 17:21
V Litomyšli mají novou sochu sv. Anežky České. Požehnal ji kardinál Duka

Vyobrazení Anežky České v Oseckém lekcionáři z konce 13. stol.

Litomyšl - V královéhradecké diecézi přibývá počinů, které lze nazvat „znameními víry“. Jedním z nich je nová socha sv. Anežky České v Litomyšli.

Socha dcery českého krále, uvedené mezi svaté před čtvrt stoletím, stojí kousek za Litomyšlí, na konci Lidické ulice, ve směru k obcím Suchá a Janov, a vztyčená byla právě u příležitosti pětadvacátého výročí svatořečení Anežky. "Místo v přírodě jsme vybrali záměrně. Sochy uprostřed města si časem skoro nikdo nevšimne, protože stále někam spěcháme, jsme přesyceni jinými vjemy nejen architektonickými a kulturními, ale i vjemy denního života. Naopak socha vedle cesty se nedá přehlédnout. Je jedna jediná," řekl Pavel Severa z občanského sdružení Dvě lípy, které se o zhotovení sochy zasloužilo.

Socha pochází z dílny studentů Střední průmyslové školy kamenické a sochařské v Hořicích, kteří sochy světice začaly tvořit v roce 2011, tedy v roce osmistého výročí jejího narození. Litomyšlská socha sv. Anežky České je v pořadí již šestnáctou. Autorem pro Litomyšl zvoleného zpodobnění je Jindřich Skokan. Srdce beztvarému kameni pak svými nástroji dal student Martin Gallas. "Materiál sochy je hořický pískovec z lomu Podhorní Újezd. Výška je asi dva a půl metru. Sekána byla od května do listopadu a představuje asi tak tři stovky hodin velmi usilovné práce," uvádí ředitel školy Josef Moravec. Sochu sv. Anežky České požehnal 11. června kardinál Dominik Duka OP.

V Poličce zase mají od neděle 21. června novou křížovou cestu, která v okolní krajině chyběla. Vznikla k oslavě 750 let od založení města a nachází se podél cesty na Jelínek. S pomocí své rodiny a přátel ji vytvořila Marie Klimešová, aktivní seniorská animátorka, která mimo jiné vede Manželská setkání seniorů.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)