Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Průčelí Betlémské kaple bude zdobit nápis, který připomene 600. výročí upálení Jana Husa

Domácí zpravodajství / kir / e-cirkev / 26. června 2015 8:55
Průčelí Betlémské kaple bude zdobit nápis, který připomene 600. výročí upálení Jana Husa

Vizualizace nového nápisu na Betlémské kapli
Autor: www.e-cirkev.cz

Praha - Průčelí Betlémské kaple, kde kázal Jan Hus, bude od 6. července zdobit umělecká instalace, která připomene 600. výročí upálení tohoto muže. Dílo využívá princip slunečního svitu ke zobrazení nápisu "za pravdu". Autory díla jsou Adam Jirkal, Martin Papcún a Jerry Koza z pražského Atelieru SAD. Stejný nápis, jen v němčině, bude odhalen i v Kostnici na fasádě Stephanschule, kde byl Jan Hus vězněn.

„Instalaci jsme pojali jako sérii objektů, která symbolicky pracuje s celoživotním postojem mistra Jana Husa. Jan Hus byl skálopevným zastáncem pravdy, celý svůj život zasvětil jejímu hledání. Přestože mu byl nabídnut život výměnou za zřeknutí se svého přesvědčení a kázání, neodvolal. Právě tento postoj i s tragickým koncem je pro nás výchozím bodem pro vytvoření díla k Husovu uctění," uvedl Jerry Koza.

Jednotlivá písmena jsou vyřezána do silných desek, které jsou nepravidelně rozmístěny po fasádě Betlémské kaple. "Na první pohled vytvářejí dojem stupňů, chytů, po nichž lze stoupat vzhůru. Proporcí knihy, mohou být vnímány i jako svazky jeho učení, cesta k jedinému Bohu. Při čtení odkazu, je slovo zhmotnělé a přitom neuchopitelné mezi námi a nebem. Samotný pohled diváka, který stojí pod tímto artefaktem, nutí dívajícího zvednout a napřímit hlavu vzhůru k nebi", vysvětují autoři symboliku nové instalace. Jednotlivé bloky jsou naskrz prořezány tak, aby vyřezaným otvorem pronikalo sluneční světlo a v určeném čase vytvořilo ve stínu desek čitelná písmena. Při celkovém pohledu z dálky se písmena složí do slova.

Prozářený a plně viditelný/čitelný bude nápis pouze v červnu a červenci, nejdokonalejší poloha stínu nastane dvakrát do roka - 6. června /začátek Husova procesu v Kostnici/ a 6. července /den upálení Jana Husa/. Nápis je v základní formě viditelný pouze od května do července od 14.00 do 16.00 hodin letního času. Nejspodnější deska nese jméno Jana Husa, datum jeho upálení a 600letého výročí, čímž plní základní funkci pamětní desky. Tato nejspodnější deska může také sloužit pro pietní akty a k symbolickému umístění zapálených svíček.

Omezená možnost vidět celek jen v určitém čase vychází z myšlenky, že některé ideje, přesvědčení přetrvají po staletí. Tudíž roční cyklus je zanedbatelným časovým úsekem. Některé věci a zážitky jsou vzácné, v dnešní době celosvětově sdílených informací časová omezenost může podpořit legendu. Místo se tak stane do určité míry pietní, neboť vydání se k němu bude svátkem obohaceným o setkání s ostatními návštěvníky.

Akce je výsledkem spolupráce Českého vysokého učení technického v Praze, majitele Betlémské kaple, a Spolku pro připomínku odkazu mistra Jana Husa.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)