Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Prahu na začátku července čekají Husovské slavnosti

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 29. června 2015 13:08
Prahu na začátku července čekají Husovské slavnosti

Socha Mistra Jana Husa, Staroměstské náměstí v Praze
Autor: Wikipedia.org / Petr Vilgus / Wikipedia Commons

Praha - Hlavní město si na začátku července připomene 600. výročí mučednické smrti českého kněze a náboženského myslitele Jana Husa řadou kulturních a duchovních akcí. Na programu Husovských slavností jsou 5. a 6. července bohoslužby, přednášky, koncerty diskuse i divadelní představení. Program minulý týden novinářům představili zástupci pražského magistrátu, Českobratrské církve evangelické a Církve československé husitské. U příležitosti výročí vyšlo několik publikací.

S životem a smrtí mistra Jana Husa se podle patriarchy Církve českobratrské husitské Tomáše Butty pojí tři základní místa - Husinec, Praha a Kostnice. Ústředním bodem letošních oslav se pak stalo hlavní město. "V Praze chceme připomenout živý odkaz mistra Jana Husa," uvedl patriarcha. Slavnosti jsou umístěny do starobylého centra Prahy, do míst jako je Staroměstské náměstí, Betlémská kaple nebo Karolinum.

Synodní senior Českobratrské církve evangelické Joel Ruml řekl, slavnosti nejsou orientovány na Husovu smrt. "Program je stavěn tak rozmanitě, aby byl prostor i pro humor. Hus nebyl žádný suchar, uměl vtipně oslovovat svoje studenty i kolegy, humor je jeho součást, stejně jako schopnost motivovat a dávat impulzy," uvedl. "Husovské slavnosti neděláme pro sebe, my jako církve to nepotřebujeme, ale Husa chceme zpřítomnit, protože si myslíme, že to potřebuje naše společnost, trochu zbabělá a trochu bojácná, co nemá perspektivu," doplnil.

Třicetihodinový program se bude odehrávat v ulicích i v kostelech, chrámech a divadlech. Koncerty vážné hudby se budou střídat s vystoupeními dechových souborů nebo souboru Armády ČR, odehrají se průvody, bohoslužby, ale i přednášky renomovaných historiků a panelové diskuse na téma syrských uprchlíků nebo rasismu. Poprvé se rozezní nový zvon v Betlémské kapli. Na své si podle organizátorů přijdou i rodiny s dětmi. Více o programu, na jehož přípravě se kromě Prahy, církví a státu podílejí univerzity a řada dalších organizací a společností se lidí dozvědí na webových stránkách http://www.hus-fest.eu/.

Umučení mistra Jana Husa si po celý rok připomínají nejen věřící v Praze a dalších českých městech. Na ekumenických bohoslužbách na téma smíření s Bohem a mezi církvemi se scházejí lidé i ve Vatikánu. Papež František v souvislosti s blížícím se výročím nedávno prohlásil, že upálením Husa byla zraněna římskokatolická církev.

 

Výročí mistra Jana Husa si připomenou věřící i celou řadou mimopražských aktivit. Magazín Christnet například informoval o husovské pouti z Krakovce do Kostnice nebo o aktivitách v okolí nejvýše položeného evangelického kostela v České republice.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)