Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Na svátek věrozvěstů Cyrila a Metoděje vyvěsí 1100 radnic na Moravě její vlajku

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 29. června 2015 16:54
Na svátek věrozvěstů Cyrila a Metoděje vyvěsí 1100 radnic na Moravě její vlajku

Ilustrační foto: sochy sv. Cyrila a Metoděje ve stejnojmenném kostele v Olomouci - Hejčíně
Autor: Wikipedia.org / Opavjar / Creative Commons

Brno - Tradice, kulturu a také historii Moravy si 5. července na svátek jejích duchovních patronů sv. Cyrila a Metoděje připomene přes 1100 tamních radnic vyvěšením moravské vlajky. Akce se uskuteční pošesté a vlajka zavlaje ve více než polovině měst a obcí na Moravě, kterých je celkem okolo 1900. V den oslav také otevře 35 muzeí a expozic své brány zdarma nebo se slevou. Jejich počet se ve srovnání s loňskem zvýšil o deset, řekla ČTK Lenka Holaňová ze sdružení Moravská národní obec, která akci pořádá.

Na seznamu radnic patří k nováčkům Hodonín, část Ostravy - Moravská Ostrava a Přívoz, města Příbor na Novojičínsku, Zubří na Vsetínsku, Jevíčko na Svitavsku nebo Hustopeče na Břeclavsku. Kromě Dačic, moravského města, které ale leží v Jihočeském kraji, se k iniciativě připojilo i pět okolních obcí. Přibylo radnic na Valašsku a Vysočině, uvedla Holaňová. Nově vlajku vyvěsí Dolní Věstonice u Břeclavi, proslavené soškou Věstonické Venuše, které patří ke známým archeologickým lokalitám. Moravskou vlajku vyvěsí i tři obce na Slovensku, dvě v Čechách a jedna v Polsku. Většinou je s Moravou pojí cyrilometodějská tradice.

"Radost máme z toho, že přibývá muzeí, památek, zámků a expozic, které se k oslavám moravských duchovních patronů připojí tím, že otevřou brány zdarma či se slevou," doplnila Holaňová. Připomněla, že cílem akce je připomenout význam Moravy a přimět veřejnost k většímu zájmu o její tradici a historii.

Zdarma budou otevřena muzea v Blansku, Boskovicích, expozice o herci Vladimíru Menšíkovi a malíři Alfonsu Muchovi v Ivančicích na Brněnsku, dále rodný dům vědce Johanna G. Mendela v Hynčicích nebo muzeum s galerií ve Svitavách. Zvýhodněné vstupné nabízí zámek Bučovice na Vyškovsku, za dobrovolné vstupné bude možné navštívit velkomoravská hradiště v Mikulčicích u Hodonína a ve Znojmě. Pět expozic za poloviční vstupné otevře Uničov.

Pořadatelé doporučují vyvěšovat zemskou červeno-žlutou vlajku. V roce 1848 ji vytvořil český obrozenec Alois Vojtěch Šembera. Doplněna je o další tradiční symbol - moravskou orlici. Někteří se domnívají, že vhodnější je modrá moravská vlajka s orlicí. Jde o markraběcí standartu, tedy vlajku někdejších panovníků Moravy.

"Červeno-žlutou vlajku jsme se rozhodli před lety doporučovat k vyvěšení, protože byla rozšířenější. Pokud ale někdo vyvěsí modrou, není to problém," řekl ČTK předseda sdružení Jaroslav Krábek. Moravská národní obec je spolek, který vznikl v roce 1985 s cílem podporovat tradice, kulturu a historii Moravy.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články


Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)