Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Armáda spásy pomáhá již 150 let, působí na celém světě

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 3. července 2015 12:20
Armáda spásy pomáhá již 150 let, působí na celém světě

Logo Armády spásy
Autor: armadaspasy.cz

Londýn/Praha - V neděli oslaví křesťanská charita a také církev 150 výročí svého vzniku, byla založena 5. července 1865 anglickým metodistickým kazatelem Williamem Boothem.


Některé údaje o Armádě spásy:

- Jednu z největších sociálně charitativních organizací současnosti založil v Londýně anglický metodistický kazatel William Booth (1829-1912). Církevní organizace, kterou Booth vedl spolu s manželkou Catherine, se původně jmenovala Křesťanská misie východního Londýna, název Armáda spásy (The Salvation Army) nese od roku 1878.

- Aby Boothova charita dosáhla při potírání chudoby a náboženské vlažnosti maximální efektivity, byla organizována po vzoru britského vojska. A to do takových detailů, jako jsou hodnosti, uniformy nebo armádní kapely. Na svou dobu jedinečné byly mimo jiné její nonstop služby a také úplné zrovnoprávnění žen a mužů v rámci organizace.

- Armáda spásy začala s jednoduchými vývařovnami polévky pro londýnskou chudinu. Boothovým mottem bylo "Hladový žaludek nemá uši", a proto se snažil chudákům nejprve naplnit žaludek, umožnit jim, aby se umyli, a pak teprve uvažoval o možnosti jejich spasení hlásáním evangelia. Na Boothových principech Armáda spásy funguje dodnes.

- Dnešní Armáda spásy je mezinárodním křesťanským hnutím, které působí ve 126 zemích světa, má přes 1,5 milionu členů a provozuje desítky tisíc zařízení od azylových domů, nocleháren přes charitativní obchody až po nemocnice. Poskytuje také humanitární pomoc do míst katastrof.

- Do ČR, respektive do Československa přišla Armáda spásy v roce 1919. Její činnost ukončil v roce 1950 tehdejší komunistický režim, mnozí její členové byli poté vězněni. Vrátila se až v roce 1990, kdy zde začala pracovat jako občanské sdružení. Od září 2013 je v ČR registrovanou církví.

- V současné době působí na území ČR v Praze, Brně, Ostravě, Havířově, Karlových Varech, Krnově, Opavě, Přerově, Šumperku, Jirkově a Chodově. Má zde přes 300 členů a přes 20 duchovních.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
27%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 40)